NENAD KORKUT:

'Bowie je obilježio i modni svijet, ne samo glazbu'

12.01.2016 u 13:52

  • +19

Ikona stila David Bowie

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Inovator, buntovnik i genije – David Bowie jedan je od najboljih primjera osoba koje su svojim utjecajem zadužile i inspirirale generacije glazbenika i modnih znalaca. Bez Bowieja, bez Ziggyja Stardusta, modni svijet nikad ne bi bio isti

Brojne dizajnere i umjetnike Bowie je učio nevjerojatnoj, radikalnoj moći transformacije. Njegova revolucionarna karijera, osim u glazbenom smislu, jednako se odnosi na modni izraz. David Bowie je tijekom godina svog glazbenog rada ponudio široku lepezu utjecaja, zamagljujući pritom spolne granice. Sedamdesetih godina i poslije njih Bowie je svakim albumom i zvukom donosio nov i radikalan izgled, dajući posebnu dimenziju izvedbenoj umjetnosti te njegujući eksperimentalne nagone u svijetu pop glazbe.

'Meni je osobno David Bowie bio jako bitan u kreiranju odnosa prema muzici i modi. Uvijek sam ga volio posebno isticati kao čovjeka koji je obilježio modni svijet, a ne samo glazbu. Bowie je bio jedan od rijetkih umjetnika koji je istinski utjecao na modne trendove. Bio je pravi trendseter, iako taj termin danas ima potpuno iskrivljeno značenje. Bio je pravi vizionar koji je živio ispred svog vremena. Svoj vizualni identitet mijenjao je s gotovo svakim novim albumom i time postao veliki uzor svima onima koji su kasnije pokušavali u svom umjetničkom radu ostaviti snažan vizualni pečat. Kao kameleon, mijenjao se kroz glazbene faze, a njegovim modnim eskapadama posvećena je cijela izložba postavljena u Victoria & Albert muzeju u Londonu. Osim u glazbenom i modnom smislu, Bowie je izrazito bitan kao osoba koja je promicala seksualne slobode i to u vremenima kada je za tako nešto bilo potrebno puno hrabrosti', riječi su domaćeg modnog kritičara Nenada Korkuta.

Među najupečatljivijim kostimima koje je Bowie nosio tijekom svoje karijere svakako će se pamtiti crno odijelo širokih nogavica i bijelih pruga, nalik ploči vinila, iz njegove faze Aladdin Sane 1973. Ideju za poznati kostim Bowie je pronašao u japanskom kabuki kazalištu.

Od nastupa, svakako treba izdvojiti onaj u britanskom showu 'Top of the Pops', u kojem se Bowie godinu ranije pojavio s vatrenom crvenom kosom te u uskom kostimu u zlatnim, crvenim i azurnoplavim tonovima, inspiriranim distopijskom filmskom pričom Stanleyja Kubricka 'Paklena naranča'.

Tijekom godina Bowie je pokazao da ima oko i za skrivene modne talente. Godine 1997. tada neafirmiranog mladog dizajnera Alexandera McQueena zamolio je da mu kreira kaput Union Jack, inspiriran Peteom Townshendom iz grupe The Who.

'Bowie je oduvijek miješao estetiku punka s tradicijom klasičnog britanskog krojenja', izjavila je Victoria Broackers, kustosica koja je pomogla stvoriti popularnu izložbu Bowiejevih kostima i stila u londonskom The Victoria and Albert muzeju 2013.

Iste godine, nakon istraživanja BBC-ja, Bowie je proglašen najbolje odjevenim Britancem u povijesti. Izložba naslovljena 'David Bowie Is' postala je najprodavanija u povijesti muzeja, a osim kostima, sadržavala je pjevačeve privatne fotografije, kao i originalne skice kultnih kostima.