OSVAJAJU IZGLEDOM

Bolje od dekoracija: Ove visoke biljke krasit će dom cijele godine, a pritom se lako održavaju

29.01.2022 u 20:26

Bionic
Reading

Nijedan dizajnerski element ne može ostaviti tako snažan dojam u domu kao visoka i bujna sobna biljka u tegli. Podne biljke mogu predstavljati žarišnu točku u prostoriji, darovati joj dašak zelene boje i neodoljivu tropsku vibru

Bez obzira tražite li visoko sobno drvo ili kompaktniji primjerak koji može dodati dramatičnu visinu manjem prostoru, za svakog vlasnika doma postoji sobna biljka koja će odgovarati njegovim potrebama, a ovo su neke od njih.

Lirasti fikus

Latinskog naziva Ficus lyrata, jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih sobnih biljaka, a u proteklih nekoliko mjeseci nametnula se kao must have dodatak u modernim interijerima. Jednostavna za održavanje, osvaja svojim prekrasnim listovima koji rastu do 45 centimetara u dužinu i 30 centimetara u širinu. Za rast je bitno da joj osigurate puno svjetlosti, umjereno zalijevanje i prskanje svakih nekoliko dana.

Fikus gumijevac

Biljka Ficus elastica, poznata i kao fikus gumijevac, lako se može prepoznati po bujnom zelenom lišću bogatog voštanog sjaja, čija je boja trajna cijele godine, a zahvaljujući svom posebnom izgledu ukrašava brojne domove.

Fikus gumijevac iznimno je lagan za uzgajanje, što je jedan od glavnih razloga zašto se smatra sjajnom sobnom biljkom. Sve dok ispunjavate njezine potrebe za svjetlom, vlagom i gnojivom, nesmetano će napredovati u zatvorenom prostoru.

Iako može preživjeti u uvjetima slabog osvjetljenja, nedostatak prirodnog svjetla može rezultirati padom lišća i povećanim stresom za ovu sobnu biljku, a njezinom zdravlju na isti način šteti previše Sunčeve svjetlosti.

Strelicija

Postoji više vrsta strelicija, ali za uzgoj je najomiljenija Strelitzia reginae, u prijevodu kraljevska strelicija poznata po svojim narančastim cvjetovima neobičnog i atraktivnog izgleda.

Cvjetovi su joj vrlo trajni, posebno lijepi i otvaraju se lepezasto. Naraste do visine od jednog do 1,5 metara, stoga joj je potrebno osigurati dovoljno prostora.

Iako izgleda vrlo egzotično, ova biljka ne traži nikakvu pretjeranu i posebnu njegu. To je još jedan razlog njene popularnosti. Treba dosta svjetla, ali ne direktne. Idealno mjesto za držanje strelicije ostakljena je veranda ili mali staklenik, kao i mjesto pokraj većeg prozora. Traži umjereno zalijevanje i to tek kad se zemlja u loncu počne sušiti. Nakon zalijevanja višak vode iz podloška obavezno treba odliti.

Fikus benjamin

Ficus benjamina jedna je od omiljenih sobnih biljaka koja može izrasti u veliko stablo, ali i biti bonsai drvce. Ono što ga čini popularnim njegov su zanimljiv izgled i jednostavnost uzgoja pa upravo zato ima sve više i više poklonika. Benjamin nije biljka koja uspijeva u mračnim hodnicima – za svoj optimalan rast i razvoj traži mjesto s dosta dnevne svjetlosti, ali bez utjecaja direktnih Sunčevih zraka, jer bi one mogle uzrokovati opekotine na listovima.

Kad se zemlja osuši, ovu biljku potrebno je zaliti bez obzira koliko je dana proteklo od zadnjeg zalijevanja. Također, potrebno je pripaziti da ne dolazi do dužeg zadržavanja vode u podlošku, jer tada može doći do ‘gušenja biljke’ koja onda najprije odbacuje lišće, a naposljetku i propada.

PAMETNA INVESTICIJA

Ove su biljke najljepši ukras, a ne treba ih često zalijevati

Pogledaj galeriju

Riječna pahira ili biljka novca

Prema feng shuiju, ova biljka latinskog naziva Pachira aquatica donosi sreću i dobru energiju. Svojim zavodljivim izgledom, prvenstveno zbog isprepletenog stabla, idealan je cimer drugim biljkama u domu. U kućnim uvjetima njezina visina kreće se od 60 centimetara do dva metra, a njezin oblik i veličinu određujete sami obrezivanjem.

Pahira je biljka koja voli svijetla i prozračna mjesta, ali nikako ju nemojte izložiti direktnoj Sunčevoj svjetlosti. Najbolje bi bilo da ju smjestite u blizinu istočnog ili zapadnog prozora. Idealna ljetna sobna temperatura za nju je od 16 do 24 stupnja Celzijevih, a u zimskom periodu temperatura ne bi trebala padati ispod 14 stupnjeva. Pahiru zalijevajte ustajalom vodom, najbolje bi bilo svaka dva tjedna. Zimi i manje. Svakako pratite svoju biljku i njezino ponašanje. Zemlja nikada ne smije biti previše suha, ali nemojte ni pretjerati, jer će korijen početi truliti. Listove joj povremeno poprskajte i obrišite prašinu s njih.

ZAHVALNO ZELENILO

Zanemarivane sobne biljke koje će uspijevati i u najmračnijim prostorijama

Pogledaj galeriju

Šeflera

Schefflera Arboricola (šeflera) poznata je i pod nazivom kišobran drvo zbog specifičnog izgleda listova. Ona je još jedna u nizu predivnih sobnih biljaka koje se lako održavaju i ukućane će cijele godine uveseljavati novim izdancima.

Voli jaku, ali indirektnu svjetlost. Ova sobna biljka nije toliko izbirljiva kada je riječ o osvjetljenju jer će podnijeti i slabije osvijetljene prostore.

Potrebno ju je zaliti kada se osuši prvih nekoliko centimetara zemlje. Ako je zemlja još vlažna, sačekajte još nekoliko dana prije nego što ju ponovno zalijete. I da se zemlja skoro gotovo osuši, to neće oštetiti biljku koliko bi joj naštetilo previše vode.

Monstera

Monstera je osobito korisna u zimskim mjesecima, kad se prostori griju, jer donosi potrebnu vlažnosti isušenom zraku. Punog naziva Monstera deliciosa, ova biljka prepoznatljivo oblikovanih listova unijet će poseban šarm u svaki dom, a sjajna je stvar to što nije zahtjevna za održavanje.

Odgovara joj sobna temperatura od 18 do 22 Celzijusa te vlažna i topla zemlja. Od ožujka do kolovoza svakih 14 dana treba u zemlju dodati gnojivo, a listove je dobro povremeno oprati kako bi biljka mogla disati. Po potrebi je presadite i pri tome pripazite da joj se ne ošteti korijen.

Palma sreće

Ova zimzelena trajna biljka može narasti i do tri metra u zatvorenom prostoru. Odgovara joj indirektna svjetlost, premda će tolerirati i nedostatak svjetla, također joj odgovara visok stupanj vlage jer ne podnosi suh zrak i mada je otporna na zanemarivanje, bolje će rasti kada joj se osiguraju dobri uvjeti.