dobri trikovi

Uređenje kada nedostaje kvadrata poseban je izazov: Ovo je 9 najčešćih grešaka prilikom uređenja male dnevne sobe

29.05.2022 u 20:35

Bionic
Reading

Prilikom uređenja malih dnevnih soba važno je uzeti u obzir određena dizajnerska pravila, ali i sitne trikove koji će maleni prostor učiniti vizualno većim, ali i znatno ugodnijim za svakodnevni boravak

Dnevni boravak nerijetko je centralno mjesto doma, stoga se njegovom uređenju svakako isplati posvetiti malo više pažnje. Osobito treba biti pažljiv u slučaju malih prostora jer oni vrlo često završe zatrpani stvarima. Izbjegnite neke od najčešćih grešaka i poslužite se ovim savjetima kako biste uredili ugodan i elegantan dnevni boravak, bez obzira na manjak kvadrata.

Previše stvari

Prvi korak prilikom uređenja spoznaja je o veličini prostora kojim raspolažemo. Ako je dnevni boravak malen, svakako biste trebali odoljeti iskušenju da smjestite u njega previše stvari, čak i kad za njih ima mjesta.

Nije bitna ni njihova veličina - ne treba pretjerivati ​​s brojem malih stvari jer pretrpanost prostora smanjit će mogućnost slobodnog kretanja. Zato je važno odabrati nekoliko ključnih komada namještaja i smjestiti ih tako da omogućuju kretanje, a da pritom ne blokiraju hodnike ili prolaze.

Ne koristite okomiti prostor

Kada ste suočeni s manjkom kvadrata, najbolje je maksimalno iskoristiti zidove, posebno one na kojima nema vrata i prozora. Prema svojim potrebama i okolnostima prostora, odaberite visoke ormare, visoke police, konzolne police, kuke i slično. Drugi način da iskoristite zidove je taj da ih upotrijebite kao prostor za ukrašavanje slikama – uredite jedan zid poput male galerije, što će izgledati vrlo efektno.

Neurednost

Neuredni prostori uvijek izgledaju manji nego što jesu. Stoga, ako dnevni boravak nema viška prostora, jedna od ključnih stvari na koje biste trebali paziti njegova je organiziranost. Potražite praktična i učinkovita rješenja za pohranu i skladištenje stvari, a svaki dan posvetite malo vremena stvaranju reda. Na taj način lakše ćete čistiti dnevni boravak, a osim toga, on će izgledati znatno manje natrpan.

Pogrešno odabrana rješenja za pohranu

Ovo je povezano s prethodnom točkom. Naime, iako su elementi za pohranu preporučljivi, treba paziti na njihovu količinu i izgled. Dobra ideja je odabrati one s nekoliko funkcija, kao što su stolovi s poklopcem i prostorom iznutra ili taburei koji se mogu otvoriti. Odlučite li se za ormare, komode ili police, pripazite na dimenzije i dubinu kako ne bi zauzimali previše mjesta, a osobito treba biti oprezan s otvorenim policama jer se one u tren oka pretvore u neuredno odlagalište stvari.

Odgovarajuća rasvjeta

Neadekvatna rasvjeta još je jedna vrlo česta greška prilikom uređenja malih dnevnih boravaka. Da bi prostor izgledao veći i prostraniji, mora imati dovoljno svjetla, bilo prirodnog, bilo umjetnog. Osim pravilnog osvjetljenja, pomoću nekoliko svjetiljki koje nude opće, ambijentalno i spot svjetlo, možete koristiti druge zanimljive trikove kao što su postavljanje ogledala koja reflektiraju svjetlost, bojenje zidova u svijetle boje i slično.

Prejednostavno uređenje

Prilikom uređenja malih prostora obično smo snažno usredotočeni na to da izgledaju većima nego što jesu. To nas nerijetko navodi da biramo jednostavne oblike, koristimo tek nekoliko elemenata i odlučujemo se za bijele ili svijetle boje. Rezultat može biti prejednostavan, pomalo bezličan i hladan prostor. Kako bi se to izbjeglo, preporučljivo je koristiti određene elemente koji djeluju šarmantno i čine ga ugodnijim. Možete se odlučiti za tekstilne elemente koji daju notu boje ili za poseban namještaj koji cjelini daje osobnost.

Odabir neusklađenih elemenata

Ako u dnevnom boravku nema puno prostora, jedna od važnijih stavki je odabrati namještaj i s njim usklađene ukrasne predmete. Zato se vrijedi odlučiti za dvije identične svjetiljke ili odgovarajuće jastuke kako bi se postigao skladan izgled. Izbjegavajte nepovezane elemente koji izgledaju pomalo čudno u malim prostorima.

Odabir glomaznih komada namještaja

Prilikom odabira namještaja za mali dnevni boravak bolje je odlučiti se za lagane i ne baš glomazne primjerke. Odustanite od, naprimjer, velikih fotelja s visokim i velikim naslonom; čak i ako imate prostora, stvarat će dojam pretrpanosti. Jednostavan namještaj koji zauzima manje mjesta uvijek je bolji izbor. Dobar izbor su i stakleni stolići, sofe s tankim nogama i sav ostali namještaj koji vizualno izgleda lakši i manji.

Loš izbor boja

Previše boja u pogrešnom omjeru može mali prostor učiniti vizualno manjim. Iako ne postoji boja koja se preporučuje za male prostore, osim činjenice da su svijetli tonovi bolji izbor, ključno je znati koristiti ju. Bijela boja može biti prehladna i prejednostavna, pa su preporučljive vedrije i intenzivnije nijanse, no mora ih se mudro koristiti. Možete odabrati osnovnu boju koja ujedinjuje dva ili tri živopisnija tona kako bi se istaknuli određeni objekti.