MRŠAVITE UZ PRIJATELJE

Bogat društveni život održava vas vitkima

07.09.2011 u 10:11

Bionic
Reading

Ako imate bogat društveni život s puno prijatelja, možete održavati vitkost kao da vježbate u teretani na pokretnoj traci, tvrde znanstvenici

Druženje i susreti s prijateljima pomažu povećati razinu 'smeđih masnoća' u tijelu koje sagorijevaju kalorije kako bi proizvele toplinu, piše Daily Mail navodeći istraživanje američkih znanstvenika koji su u eksperimentima s miševima utvrdili da

socijalna stimulacija pomaže mršavljenju pretvaranjem bijelih masnoća u smeđe.

Zalihe bijelih kalorija nas debljaju, a smeđe sagorijevaju energiju za proizvodnju topline. Pretvaranje bijelih masti u smeđe izuzetno je teško i obično zahtijeva dugotrajno izlaganje hladnim uvjetima ili aktiviranje dijela živčanog sustava. Međutim, znanstvenici sa Sveučilišta Ohio vjeruju da bogat društveni život učinkovito pretvara bijele masnoće u smeđe.

Tim znanstvenika došao je do ovoga zaključka proučavajući učinke okruženja na život miševa. Oni koji su živjeli uz veći broj miševa, imali više prostora i igračaka za poticanje, izgubili su mnogo više težine tijekom studije od miševa koji su sami ležali u svom kavezu. Znanstvenici su oduševljeni rezultatima istraživanja.

'Obično je teško izazvati pretvaranje bijelih u smeđe masnoće. 'Potrebni su mjeseci hladnoće ili puno vježbanja da bi se dogodila ista promjena kao kod ovih relativno blagih promjena u fizičkom i društvenom okruženju', kaže dr. Matthew During koji je vodio istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Cell Metabolism. Zaključuje kako za sve deblju populaciju nije kriv samo neaktivan životni stil i visoko kalorična hrana nego i nedostatak društvenog angažmana.

'Nakon četiri tjedna u bogatom društvenom okruženju životinje su smanjile količinu abdominalnih masnoća za čak 50 posto. Često mislimo da je stres negativan, ali neke vrste stresa mogu biti dobre za naše zdravlje. Ovi rezultati mogu ponuditi bolji uvid u vezu između usamljenosti i bolesti', dodao je koautor studije dr. Lei Cao.
'Usamljenost je važan faktor kod karcinoma. Društveni je angažman važan', zaključuje dr. Cao za Daily Mail.
Ipak, druženje nije dovoljno da biste ostali u dobroj formi: mršavite uz druženje, ali vježbajte redovito.