BOGATSTVO STILOVA

Blagdansko ozračje u vašem domu

Bionic
Reading

Dekoriranje doma neizostavan je dio proslave nadolazećih blagdana. Iako su stilovi i načini ukrašavanja podložni trendovima, ipak je najvažnije stvoriti toplu blagdansku atmosferu u kojoj će se svi ukućani osjećati ugodno

Trendovi se nameću u različitim sferama života, modnoj i automobilskoj industriji, uređenju interijera, pa su svoje mjesto zauzeli i kada je riječ o božićnim i novogodišnjim dekoracijama. Predstavljamo vam najnovije trendove uređenja ovakvog tipa te se nadamo da će vas inspirirati i pomoći vam pri odabiru pravog stila za vas.

Internacionalni dizajner Gunnar Frank sudjelovao je u postavljanju trendova za božićne i novogodišnje dekoracije u 2008/09. godini. Oni predstavljaju mješavinu utjecaja istoka, zapada, sjevera i juga diljem cijelog svijeta. Kulturološke različitosti, kao osnovna ideja najnovijih trendova, postavljaju četiri tipična stila dekoriranja:

Dekoracija u japanskom stilu
Banzai East – inspiriran je Japanom i njegovom kulturnom tradicijom. Elementi dekoriranja su orhideje, različiti cvjetni aranžmani te ukrasni stakleni i polirani metalni predmeti. Posebno zanimljivi elementi dekoriranja su geometrijski oblikovani i apstraktni predmeti inspirirani tradicionalnim japanskim zen vrtovima.

Candy West – je vedar i razigran stil uređenja. Prepun je svjetlucavih detalja s ogledalima i okružen je naglašenim bojama poput ružičaste, žute, zelene. Dekorativni elementi stvaraju blistav i šaren ugođaj poput atmosfere karnevala, koja u konačnici ima ipak nešto profinjeniji izgled primjeren blagdanskom ozračju.

Candy West stil će najviše oduševiti djecu
Lagom North – švedska riječ Lagom se prevodi kao ugodna što opisuje ugodnu i opuštajuću atmosferu koju stvara ovaj stil dekoriranja. Stil obiluje jednostavnim i prirodnim ukrasnim elementima te izrađenim po principu 'uradi sam'. Švedski stil uređenja nameće boje poput ružičaste, nebesko plave i zelene. Jednostavni cvjetni ukrasi, kao i prirodni vjenčići pojačat će ugođaj u prostoru.

Baroque South – je stil inspiriran povijesnim elementima postavljen u moderne okvire. Porculan s pozlatama, cvjetne dekoracije, elegantne svijeće koje stvaraju profinjenu atmosferu, dramatične boje poput ljubičaste, akvamarin plave ili tamno crvene, dočarat će sve ono što ovaj stil predstavlja.

Efektna dekoracija u Lagom North stilu

Osim najnovijih trendova, predstavljenih kroz ova četiri stila, nameće se još niz stilova i načina dekoriranja prostora prigodnih za božićne i novogodišnje blagdane. Svatko može odabrati dekorativne elemente primjerene svojim željama i ukusima. Šarene kuglice izrađene od raznovrsnih materijala uvijek će biti elegantna dekoracija božićnih jelki ili stolnih aranžmana. Figure anđela i zvijezda, ukrasne trake i raznobojne lampice redovito će se naći u domovima obitelji s malom djecom. Osim toga, kao dekorativni elementi mogu poslužiti i omiljene dječje plišane igračke. Božićne radosti najviše uveseljavaju djecu, pa u obiteljima s djecom način dekoriranja treba biti prilagođen njihovim željama i potrebama.

No, ipak ne pretjerujte. Težnja da se sa što većim, brojnijim i osvjetljenijim dekorativnim elementima u zajedničkoj kombinaciji izrazi slavljeničko raspoloženje pogrešna je jer previše blještavila i boja ne dopušta isticanje pojedinih zanimljivih detalja, koji se gube u konfuznoj cjelini. Osim blagdanske i slavljeničke, cilj je stvaranje i svečane atmosfere, koju nužno prate elegantne i bojama usklađene dekoracije.

I na kraju, možemo vam samo poželjeti da uživate u ugodno dekoriranom ambijentu svoga doma, okruženi članovima obitelji i dragim prijateljima te da takva ugodna blagdanska i opuštajuća atmosfera potraje što duže.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mag. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mag. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr