POČINJE ADVENT

Blagdanska čarolija u Zagrebu ravna svjetskim metropolama

24.11.2015 u 06:58

Bionic
Reading

Već je nekoliko godina Advent u Zagrebu ravan događanjima u svjetskim metropolama pa građani više ne polaze za Beč ili Budimpeštu ako su željni prave blagdanske čarolije. Božić je pred vratima pa već iduću nedjelju Zagreb dobiva blagdansko ruho i bogat adventski program

Advent na Europskom trgu

Do 6. siječnja održava se Advent na Europskom trgu te će objediniti preko 30 izlagača s modernom ugostiteljskom i kulturnom ponudom. Ispod tisuću srca koja će krasiti Europski trg, s nogu će se svaki dan moći nešto fino prigristi uz kuhano vino, kupiti poseban suvenir, božićni ukras ili poklon i poslušati koncert mladih bendova za čiji je odabir i nastupe cijeli mjesec zadužena entuzijastična ekipa platforme BalconyTV. Na Europskom trgu gledat će se i filmovi iz programa Maraton kratkometražnog filma (18. prosinca), doručkovati uz glazbu u sklopu Frühstücka (26. prosinca) i upoznavati s danskom kulturom, gastronomijom i običajima. Bit će tu i izložbe nedjeljom prijepodne u suradnji s Boonikom pod nazivom 10 štafelaja nedjeljom, dječji program vikendom ujutro, tržnica lokalne organske hrane Mali plac na Tavanu, DJ nastupi te posebni programi za Badnjak i doček Nove godine.

Fuliranje

Fuliranje, jedno od najzanimljivijih blagdanskih događanja ove zime pak slavi svoj četvrti rođendan. Od ove godine cijeli se program odvija u Kurelčevoj ulici. Prvi dan Fuliranje će zaplesati u ritmu Havane, s prepoznatljivim aromama kubanskih cigara i neodoljivim okusa ruma. Nakon Havane i plesnih ritmova, 2. prosinca možete doživjeti Moskvu, zaplesati kazačok, prepuštajući se znamenitostima čarobne ruske prijestolnice. Firenca će 7. prosinca zamijeniti Moskvu, odvesti sve posjetitelje u nešto toplije krajeve, otkriti čari talijanske kuhinje i neizbježne talijanske mode. Slijedi neizostavna i svima vrlo draga Barcelona, od 10. do 13. prosinca, a nakon nje, grad svjetla i ljubavi, odnedavno napaćeni Pariz, koji će na Fuliranju zasjati u najljepšem svjetlu i s najljepšim božićnim pričama.

Putovanje se nastavlja 19. prosinca kroz skijaške priče Schladminga, a onda se Fuliranje vraća korijenima i od 22. do 25. prosinca disat će, plesati i veseliti se u duhu Zagreba. Na Štefanje Fuliranje putuje u Tokio, 28. prosinca već će biti u Berlinu, a Novu godinu dočekat će u nezaboravnom New Yorku. Putovi poslije vode u Meksiko pa Istanbul, a sve završava u kraljevskom Londonu, završnoj stanici putovanja duga 43 dana, u kojem je svoje ljepote predstavilo 14 svjetskih prijestolnica, čineći Fuliranje nezaobilaznim mjestom ovogodišnjega zagrebačkog adventa.


Ledeni park na Tomislavcu


Splitska blagdanska ponuda stiže u Zagreb

U samome centru Zagreba (križanje Bakačeve i Cesarčeve, pored Trga bana Jelačića), 25. studenog od 15.30 do 18.30 sati svi posjetitelji zagrebačkog predstavljanja splitske blagdanske ponude moći će saznati što donosi ovogodišnji program Adventa u Splitu. Turistička zajednica grada Splita ovom će prilikom bogatim zabavnim programom građanima i posjetiteljima metropole dočarati splitski šušur i poseban ugođaj kojim dišu splitske ulice tijekom blagdana. Za dobro raspoloženje tijekom trosatnog događanja bit će zadužena domaćica događanja, uvijek vesela Splićanka Marijana Batinić i Luka Nižetić koji će u sklopu kulinarskog showa Moja adventska spiza građanima predstaviti tradicionalne dalmatinske specijalitete.

Klizanje u centru grada

Omiljena zagrebačka zimska atrakcija se vraća na Trg kralja Tomislava. Dođite na veliko otvaranje Ledenog parka 28. studenog u 18 sati, a u klizanju ćete moći svakodnevno uživati do 10. siječnja.

Božićni sajam na Zrinjevcu

Stari glazbeni paviljon u aleji platana posebno je lijep kada je ukrašen lampicama, a osim u glazbenim događanjima, na Zrinjevcu ćete također moći uživati u tradicionalnim delicijama ili kupiti pokoji suvenir. Glazbeni program radnim danom trajat će od 18 do 22, a vikendom 11 do 13 i 20 do 22 sati.

Advent na Trgu bana Jelačića

Na Glavnom zagrebačkom trgu na otvorenoj pozornici održavat će se svakodnevno najrazličitiji programi, od događanja za najmlađe, kulturno-umjetničkih i glazbenih programa do koncerata, a u skladu s tradicijom 28. studenog upalit će se prva adventska svijeća.

Artomat

Na Trgu žrtava fašizma od 16. do 23. prosinca i ove će se godine održati sajam nekonvencionalnih umjetničkih predmeta - Artomat. Spaja kreativce različitih područja koji svojim nekonvencionalnim razmišljanjem sudjeluju u kreiranju izuzetno inspirativnog sajma. Posjetitelji mogu uživati u bogatom popratnom programu, edukativnim radionicama, performansima ili se opustiti u lounge zoni. Ulaz i sav sajamski program je besplatan.

Izrada ledenih skulptura

Između 12. i 22. prosinca na platou Gradec posjetitelji će moći vidjeti kako nastaju ledene skulpture, a tematika će biti u znaku blagdana i razdoblja adventa.

Žive božićne jaslice

Zajednica Cenacolo na Kaptolu u božićno vrijeme priređuje Žive jaslice. Osjetite pravi božićni ugođaj uz žive božićne jaslice čiju sjajnu scenografiju čine štalica, svratište, građani Betlehema, domaće životinje, uvjerljivi kostimi i glumci amateri koji utjelovljuju Svetu obitelj, mudrace s Istoka i pastire.
Raspored predstava: od 19. do 30. prosinca (osim na Badnjak) te 1. i 6. siječnja u 16.15, 17 i 19 sati.

Strauss u Oktogonu

U želji za očuvanjem običaja i kulture staroga Zagreba u blagdansko vrijeme, Ansambl Strauss izvodi djela Johanna Straussa i drugu salonsku glazbu - valcere, polke te prigodne tradicionalne božićne pjesme od 4. do 19. prosinca, dva dana u tjednu. Petkom će koncerti počinjati u 18, a subotom u 11 sati.

S božićnih balkona Zagrebu - Ad gloriam brass

Koncerti klasične glazbe s odabranih zagrebačkih balkona pružit će posjetiteljima jedinstven glazbeni doživljaj u vrijeme adventa, nedjeljom od 19 sati. Uz Božić tradicionalno je vezan zvuk limenopuhačkih instrumenata, simbolički uz objavu božićne vijesti i radosti, a fanfarni zvuk koji dolazi s visine balkona simbolično taj ugođaj donosi puku.
Raspored koncerata:
 6. 12. Tkalčićeva 33
13. 12. Hrvatsko narodno kazalište
20. 12. Tkalčićeva 33
27. 12. Hrvatsko narodno kazalište