čudesna šuma

Biljke koje će vam sigurno uspjeti: Terariji ne zahtijevaju puno brige, čarobno izgledaju i odlično su rješenje za svaki dom

24.07.2021 u 11:10

Bionic
Reading

Svaki dom, ured i prostor općenito postaju mala oaza dodatkom biljaka i zelenila. Danas su biljke svakako jedan od 'must have' detalja u uređenju interijera. No posaditi, uzgojiti i održati biljku na životu mnogima se čini kao poprilično zahtjevan zadatak. Srećom, sada postoji rješenje da i oni kojima njihov uzgoj nikako ne ide od ruke uživaju u predivnom zelenilu svog doma

Teško da ijedan detalj u uređenju interijera može imati jednak efekt u određivanju izgleda prostora kao što ga imaju biljke koje mu svojim zelenilom daju sasvim novu dimenziju. Osim kao efektan detalj u uređenju interijera, biljke mu donose brojne i važne koristi. Tako učinkovito čiste zrak od toksina, čine ga kvalitetnijim te proizvode kisik. Osim toga, podižu raspoloženje, čine prostor privlačnijim, djeluju opuštajuće i umirujuće umanjujući stres i negativne emocije, povećavaju produktivnost te mogu služiti kao svojevrstan izolator buke.

Zašto biljke ne uspijevaju?

Pri uređenju i pravilnom odabiru biljaka za životni ili radni prostor važno je uzeti u obzir nekoliko faktora kako bi nam i uspijevale. 'Važno je birati biljke prema uvjetima koji vladaju unutar prostora, uzeti u obzir njegovu orijentaciju, količinu svjetlosti (direktne ili indirektne) te količinu vlažnosti i temperature unutar prostorije koju želimo ozeleniti, ali samu veličinu biljaka', objašnjava Ivana Budak, osnivačica brenda Čudesna šuma, omogućujući da na posve inovativan način svoj prostor ukrasite biljkama bez straha da će vam uvenuti i propasti.

Kako objašnjava Ivana, sve biljke vole Sunčevu svjetlost, ali ne i isti intenzitet svjetlosti, pa ih tako možemo podijeliti u skupine:

  • biljke koje uspijevaju pri jakoj i direktnoj Sunčevoj svjetlosti, kao što su sukulenti i kaktusi
  • biljke kojima odgovara veća količina svjetlosti, ali ne i direktna, kao što su dracena, najzastupljenija sobna biljka, razne vrste fikusa (npr. Ficus lyrata), Monstera deliciosa, spatifilum, nadaleko poznata biljka za pročišćavanje zraka, zamija te mnoge druge biljke
  • biljke koje toleriraju sjenovita mjesta, npr. sanseverija ili svekrvin jezik, aloe vera, filodendron.

U posljednje vrijeme veliki hit u interijerima su zeleni zidovi, paneli i slike različitih dimenzija i oblika napravljeni od raznih vrsta mahovine i ostalog bilja. Radi se o svježim i pomno skupljanim biljkama koje su prošle proces očuvanja i stabilizacije. Na taj način omogućeno im je da dug niz godina zadržavaju svojstva, boju, osjećaj i izgled svježe biljke. Održavanje ili zalijevanje nije im potrebno, a faktori poput količine Sunčeve svjetlosti nemaju utjecaja na njih.

No uzgoj biljaka nije uvijek baš tako jednostavan, a čak i najsitnije greške mogu rezultirati njihovim propadanjem. 'Najčešće greške zbog kojih biljke venu su premalo ili preobilno zalijevanje i loša pozicija. Također, uzrok može biti suh zrak unutar prostora, neodgovarajuća temperatura, neke bolesti same biljke ili korijena te razni nametnici', kaže Ivana, a upravo su je neuspjeh pri uzgoju biljaka te doba pandemije i izolacije naveli da sa suprugom Krešimirom krene u razvoj inovativnog brenda Čudesna šuma.

Terariji kao odlična alternativa kada vam biljke ne uspijevaju

'Za sadnju u terariju odlučila sam se zbog nedostatka vremena i neadekvatnog odabira biljaka za naš životni prostor. Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja i propadanja zasađenih biljaka bila sam uvjerena da nemam 'zeleni palac'. U tom periodu uređivali smo dom, a odabir boja, dekoracija i namještaja vapio je za zelenilom koje bi oživilo prostor', otkriva nam te dodaje: 'Sve je bilo previše sterilno, pa smo tražili način da ga oplemenimo, a da je to opet naših ruku djelo. Tako se rodila ideja o terarijima/šumicama', objašnjava Ivana.

Doba pandemije i izolacije dalo je Ivani, zdravstveno-laboratorijskoj tehničarki koja u slobodno vrijeme piše i izrađuje razne predmete, te njezinom suprugu Krešimiru, stolaru po zanimanju, dodatnog prostora za razvoj novih ideja i edukaciju. Istraživanja i savjeti poveli su ih u novu avanturu. 'Ideje su se nizale kao nikad prije, mozak je ludo radio, sve se razvijalo vrlo, vrlo brzo. Vizija je bila stvarati nestvarno. Otud i sam naziv brenda Čudesna šuma, u kojoj je sve moguće', kaže.

Dodatni vjetar u leđa dale su im pozitivne recenzije i povratne informacije kupaca, kao i suradnja s Walden Plantsom. Ova kreativna obitelj krenula je u razvoj svog poslovanja pa tako Krešimir radi veće projekte, njihov dizajn i izradu namještaja od same ideje do finalnog proizvoda, a Ivana je zadužena za detalje i konačni wow faktor.

Terariji su samoodrživi zatvoreni sustavi u prozirnoj staklenci u kojoj je zasađeno nekoliko vrsta biljaka. U njegovu stvaranju mogu se koristiti razne dekoracije, poput kamena ili drveta. Oni u staklenkama spadaju u mini terarije, a ono što nas privlači njima definitivno je lakoća održavanja. Zbog toga što često nemaju ventilaciju stvara se kondenzacija kao način zalijevanja, jer vlaga kruži unutar staklenke te se na taj način održava ekosustav.

'Zbog svog koncepta kao malog svijeta u staklenci koji ima svoju mikroklimu i koji ne zahtijeva gotovo nikakvu brigu učinili su mi se jako zanimljivima te sam odlučila pokušati napraviti svoj primjerak - bio je to moj svojevrstan pokus', objašnjava Ivana.

Namijenjeni su svim ljubiteljima biljaka, zelenila, dekoracija, ljudima kojima uspijevaju i onima kojima biljke ne uspijevaju. Kao stvoreni su za one koji često putuju ili izbivaju iz kuće, a odlični su i kao doista unikatan poklon.

Terarijima je potrebna minimalna njega od samo jednog do četiri puta godišnje pa su idealni za sve kojima ne uspijevaju biljke. Unikatan su dio svakog doma, a mogu biti jedinstven poklon koji će trajati i svaki put izmamiti osmijeh na lice.

Vrste biljaka prikladnih za terarij

'Kako izrađujem zatvorene terarije, biljke koje odabirem one su koje vole visok postotak vlage i više temperature, odnosno tropske uvjete, te razne vrste mahovine od kojih bih izdvojila Leucobryum glaucum ili polarnu, jastučastu mahovinu koju nabavljamo iz Nizozemske, kao i sve naše ostalo bilje', kaže Ivana.

Prema Ivaninim riječima, idealne biljke za sadnju u zatvorenim sustavima su: Fittonia albivenis ili nerve plant, Ficus pumila, različite vrste paprati, peperomia, selaginella, syngonium, razne vrste reznica, calathea i fikus ginseng.

Za ovu vrstu terarija nisu prikladni naprimjer sukulenti jer se sade u otvorene sustave s različitom vrstom supstrata i zahtijevaju drugačije uvjete.

  • +2
Čudesna šuma Izvor: Promo fotografije / Autor: Ivana Bella Zadro

Održavanje biljaka u terariju

'Biljke zasađene unutar terarija obično su niže rastom, ali kao i sve ostalo živo bilje, i one rastu i razvijaju se. Ako dodiruju rubove staklenki ili previše narastu, potrebno je čistim i dezinficiranim škaricama podšišati ih, kao što biste učinili to sa svim ostalim sobnim biljem. Kako unutar terarija vlada vlažna klima, da bismo spriječili propadanje i truljenje, potrebno je uklanjati otpale ili oštećene listove biljaka', objašnjava Ivana.

Uz odgovarajući položaj terarija, izvor svjetlosti i topline, ono što je definitivno važno pratiti je kondenzaciju unutar staklenke.

Kako voda kruži u prirodi, tako kruži unutar samog terarija. Svakodnevna kondenzacija, tj. stvaranje fine maglice s unutarnje stjenke staklenke terarija znak je dovoljne količine vlage unutar ekosustava te je također znak da prskanje još nije potrebno. Svaki terarij ima poklopac, no kako nije hermetički zatvoren, vlaga uvijek pomalo hlapi i tek ako se kondenzacija skroz smanji ili izostane, treba ga poprskati malom količinom destilirane vode. Ako se pojave krupne kapi, terarij treba otvoriti na nekoliko sati te ga zatvoriti da bi se vlaga nivelirala ili jednostavno ubrusom obrisati višak vlage sa stijenki staklenke - na taj način sprečava se truljenje biljaka i pojava plijesni. Terarij bez procesa truljenja i stvaranja plijesni jedan je od osnovnih uvjeta za održavanje zdrave mikroklime i dugo uživanje u njegovoj ljepoti.

'Kako u terarijima brenda Čudesna šuma koristimo skokunce (springtails), stvaranje plijesni, razgradnja biljnog otpada i procesi truljenja svedeni su na minimum. Skokunci su mali čistači, sitni člankonošci koji se hrane otpalim lišćem i plijesni te su pravi mali odred za čistoću', kaže Ivana te dodaje: 'Također su supstrat i bilje tretirani korisnim nematodama te se na taj način sprečava stvaranje ličinki crne mušice, jednog od glavnih štetnika koji može biti poguban za biljke i cijeli ekosustav u terariju.'

Smještaj i položaj terarija

Svjetlost je bitna za proces stvaranja fotosinteze, vitalne funkcije biljaka, te je jako bitno prilagoditi položaj terarija u prostoru. 'Terarij svakako treba smjestiti na svijetlo mjesto, ali ne na ono direktno izloženo Sunčevoj svjetlosti. S obzirom na to da je bilje u terariju zasađeno u staklenci, pod utjecajem direktne Sunčeve svjetlosti zrak unutar njega lako bi se pregrijao i biljke bi se doslovce skuhale - nastao bi efekt staklenika, što bi bilo pogubno za njih', savjetuje Ivana.

Iz istih razloga u sezoni grijanja terarij je potrebno smjestiti dalje od radijatora i drugih izvora topline. S druge strane nedovoljna količina svjetlosti u kombinaciji s visokim postotkom vlage može dovesti do stvaranja plijesni. Upravo zbog toga smještaj i položaj terarija iznimno su važni za uspijevanje biljaka.