JEDI, MOLI, VOLI

Biblija ženske emancipacije osvojila svijet

28.09.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Ovoga rujna na našem tržištu pojavilo se drugo izdanje knjige 'Jedi, moli, voli' razvikane američke autorice Elizabeth Gilbert, a od 1. listopada u kinima kreće glamurozna holivudska verzija 'biblije feminizma' s Julijom Roberts u glavnoj ulozi

Nakon navršene tridesete, njujorška novinarka i spisateljica Elizabeth Gilbert imala je sve što bi suvremena, obrazovana i ambiciozna Amerikanka trebala željeti: vjernog supruga, lijep dom, uspješnu karijeru, dijete u bliskoj budućnosti. Ipak, umjesto zadovoljstva i osjećaja ispunjenosti, zapljusnuta je panikom, tugom i zbunjenošću, jer se u nju uvukao onaj golemi crv sumnje koji želi odgovor na pitanje što je i gdje je prava sreća. Ta sumnja tjera je da prođe kroz mučan razvod, raskine s ljubavnikom i suoči s ubitačnim depresijama. Želeći stati na svoje noge, poduzima radikalan korak: rješava se stana i namještaja, daje otkaz, napušta najbliže i od svoga izdavača traži predujam, kojim će financirati jednogodišnje putovanje svijetom u potrazi za samom sobom i novom knjigom naslovljenom 'Jedi, moli, voli'.

Nakon gostovanja autorice Elizabeth Gilbert  u 'Oprah showu' knjiga 'Jedi, moli, voli' postala je izdavački fenomen

Razvikani memoari 'Jedi, moli, voli' o samootkrivanju autorice kronika je te putujuće godine. Boraveći u tri zemlje na dva kontinenta, Gilbertova traga za svjetovnim užicima (u Italiji jede pastu) i duhovnim mirom (u Indiji meditira i riba podove ašrama), a ravnotežu pronalazi u Indoneziji, na otoku Baliju, gdje je čeka prava ljubav, brazilski šarmer Felipe, stvarnim imenom Jose Nunez. Knjiga je izdana 2006. i odmah je privukla pažnju, a nakon gostovanja autorice u 'Oprah showu' prerasla je u izdavački fenomen.

Preko noći se popela na prvo mjesto liste najčitanije non-fiction literature u SAD-u, zadržavši se na njemu maratonskih 180 tjedana, a magazin Time je Gilbertovu čak uvrstio među stotinu najutjecajnijih osoba na svijetu. Knjiga je prodana u osam milijuna primjeraka i prevedena na tridesetak jezika, a u nas ju je 2007. izdao VBZ, u biblioteci Ambrozija, te se ovih dana na tržištu pojavilo i drugo izdanje, dok od 1. listopada i u našim kinima kreće gromoglasno najavljivana glamurozna filmska verzija 'Jedi, moli, voli' s Julijom Roberts u ulozi Gilbertove i Javierom Bardenom u roli Felipea.

Knjigu nazivaju biblijom ženske emancipacije, neki je opisuju i kao šik-feminizam, dok je sama autorica doživljava kao most između 'Seksa i grada' i povijesti feminizma 'When Everything Changed' (Kada se sve promijenilo), urednice i kolumnistice The New York Timesa Gail Collins, objavljene 2007. godine. Knjiga je pisana duhovito i šarmantno, s puno dosjetki i naglasaka u maniri autorice 'Seksa i grada' Candace Bushnell, no tajna uspjeha je vjerojatno u činjenici da su američke, i ne samo američke, čitateljice pronašle sebe u autoričinom podvojenom odnosu prema braku, karijeri, ljubavi i djeci. Ono što je jučer bilo nezamislivo, to je, zahvaljujući Gilbertovoj, 'Oprah showu' i dobrom izdavačkom marketingu, tipičnom američkom akceleratoru masovnih trendova, postalo tema razmišljanja milijuna žena.

Trailer filma 'Jedi, voli, moli'

Elizabeth Gilbert je na popularan način artikulirala dvojbe urbane, samosvjesne i emancipirane žene – samo egzistencijalno neovisne mogu se upustiti u avanturu istraživanja o dosezima unutarnje sreće – ali je očito pridobila i one koje o tome sanjaju, a zbog straha od neizvjesnog pristaju na kompromisni status quo. Dakako, pitanje je koliko si žena može priuštiti jednogodišnje tumaranje svijetom u potrazi za realizacijom ličnosti i unutarnjim mirom, ali Gilbertovu opravdava činjenica da je od početka karijere radila kao novinar u magazinima, na temama koje su zahtijevale stalna službena putovanja svijetom, pa je novinarki koja ne ispušta iz ruke putovnicu mijenjanje pelena doista teže zamisliti od mijenjanja zračnih luka. Knjiga i, dakako, film završavaju sretnom vezom Elizabeth i 17 godina starijeg Felipea, a ljubav traje na relaciji ABBA - Amerika, Brazil, Bali (gdje Felipe živi i radi nakon jednako traumatičnog razvoda), Australija (tamo živi Felipeove dvoje odrasle djece iz prvog braka).

Što danas Gilbertova, u četrdeset i nekoj, misli o braku? I da li uopće brak? Odgovore nudi u novoj knjizi 'Committed: A Skeptic Makes Peace with Marriage' (Učinjeno: skeptik se miri s brakom), izdanoj ljetos uoči premijere filmske verzije 'Jedi, moli, voli'. Jednim dijelom je to povijest braka kao takvog i sociološka analiza bračnih trendova, a drugim osobna priča o braku sa šarmantnim Brazilcem. Drugi brak, objašnjava autorica, bio je administrativna nužnost. Elizabeth i Jose Nunes, alias Felipe, nastavili bi, naime, sretnu ljubavnu vezu i bez toga, da se nije upetljala Domovinska sigurnost. Osnovana nakon rušenja njujorških Blizanaca 9. listopada 2001, ta služba kontrolira ulaske i izlaske stranih državljana iz SAD-a, ali ne priznaje ljubav kao razlog stalnog prelaska američke granice. Zbog toga je Jose Nunes postao sumnjivo lice (jednom je prilikom i pritvoren), pa im je jedan službenik prijateljski došapnuo da pojednostave priču i jednostavno se vjenčaju. Elizabeth Gilbert je tako dosegla društvenu idilu od koje je pobjegla prije nekoliko godina: zajedno sa suprugom sada živi u raskošnoj kući, ovaj put podalje od njujorškog kaosa, u gradiću Frenchtown na obali rijeke Delaware, u državi New Jersey. Ona piše knjige i (još) masno zarađuje na 'Jedi, moli, voli', karijera i dalje cvate, a on vodi trgovinu poludragim kamenjem zvanu 'Dva dugmeta'.

A što se dogodilo s čovjekom kojega je supruga ogoljela pred američkom nacijom i na tome zaradila bogatstvo? Ime mu je Michael Cooper, svojedobno je bio direktor Mercy Corpsa, globalne organizacije za pomoć zemljama pogođenim prirodnim, ekonomskim i ratnim katastrofama, bio je čelnik organizacije Human Rights Watch, a trenutno predaje javno pravo u Pravnom centru sveučilišta Georgetown. Oženjen je kanadskom diplomatkinjom Beatrice Maille, ima dvoje djece i živi urednim građanskim životom. Gilbertova ga ne optužuje za razvod, problem je bio u njezinoj potrebi za slobodom, objašnjavala je, ali se tijekom razvoda, opisuje ga u knjizi, prometnuo u gramzivog neprijatelja, tražeći svu njezinu zaradu i zajedničku imovinu, zatežući proceduru i odbijajući civiliziranu komunikaciju.

To je njezina verzija, a onda je Cooper odlučio uzvratiti istim oružjem – knjigom. Prošle godine sklopio je ugovor s izdavačkom kućom Hyperion o izdavanju svojih memoara, muške verzije 'Jedi, moli, voli', naslovljene 'Displaced' (Raseljen). Izlazak knjige bio je tempiran za ovo ljeto, u vrijeme filmske premijere 'Jedi, moli, voli', ali umjesto žestokog okršaja dvoje bivših supružnika, 'raseljeni' Cooper ipak se odlučio za smirenu priču o svojem preživljavanju nakon razvoda utapanjem u humanitarnom radu s raseljenim osobama na Kosovu, Mongoliji, Iranu i Iraku. Za Hyperion knjiga nije bila dovoljno kontroverzna, a Cooper nije pristao na zahtjev da je zaoštri i zapapri, pa je ugovor raskinut. Muška verzija 'Jedi, moli, voli' stoga je za sada tek neostvarena želja da se progovori i o nekim drugim stvarima, a ne samo o onima koje je globalnom ženskom selu nametnula Elizabeth Gilbert.