Beč

Beč

25.11.2008 u 00:00

Bionic
Reading

U ovoj drevnoj prijestolnici, ali i modernoj metropoli srednje Europe i danas se osjeća štih Habsburške Monarhije. Mjesto je to u čijoj se arhitekturi još uvijek može uživati vozeći se u raskošnom fijakeru, ali i zabaviti na ulici uz poznate bečke kobasice

ŠTO VIDJETI

Palača Schönbrunn
– jedan od spomenika koje je UNESCO uvrstio na popis svjetske baštine. Bivša ljetna rezidencija Habsburgovaca barokno je zdanje s više od tisuću odaja te vrtovima koji su napravljeni kako bi zasjenili pariški Versailles.

Hofburg – palača austrijskog predsjednika, muzeji, kongresni centar i brojni drugi sadržaji smjestili su se u bivšoj rezidenciji austrijskih careva, čije se sobe mogu razgledati. Ovdje je i nacionalna biblioteka, kao i kapelica gdje nastupa zbor Bečki dječaci.

Museums Quartier – pravi ljubitelj umjetnosti ne bi smio zaobići jedan od najvećih muzejskih projekata u svijetu, otvoren prije nekoliko godina u bivšim carskim konjušnicama u centru Beča. Uz Leopold Museum tu je i muzej moderne umjetnosti MUMOK. Nezaobilazna je i bečka Katedrala svetog Stjepana poznata po specifičnom krovu. Graditi se počela još u 12. stoljeću, a svoj današnji oblik dobila je gotovo 300 godina kasnije.

GASTRO
U Beču se može uživati u okusima iz gotovo cijelog svijeta, budući da se mogu pronaći restorani svih nacionalnih kuhinja. Austrijska kuhinja slična je kao u drugim srednjoeuropskim državama poput Slovenije ili sjevernog dijela Hrvatske. Najpoznatiji su bečki odrezak, nezaobilazne kobasice i razne vrste gulaša, ali i tradicionalne slastice kao što je sacher torta. Slastice je najbolje kušati u nekoj od tradicionalnih kavana, a pravi bečki duh osjetit ćete i u vinskim podrumima. Turistički se meni može dobiti za dvadesetak eura, a osoblju je uobičajeno ostaviti napojnicu.

ŠOPING
Tradicionalna zona šopinga većine Bečana je ulica Mariahilferstrasse, s dućanima svih poznatih svjetskih brandova. Tamo se nalaze i dvije velike robne kuće, Gerngross i Euro-Center. Ekskluzivne trgovine nalaze se u modernoj Haas Haus, nasuprot Katedrale svetog Stjepana. U centru grada je i poznati kompleks Ringstrassengalerien. Trgovine su duže otvorene četvrtkom i petkom, dok subotom rade do 17 sati.

NOĆNI ŽIVOT
Najveća koncentracija barova, klubova i kasina nalazi se u ulicama Kärntnerstrasse, Mariahilferstrasse, Ringstrase i na Spittelbergu. Popularan kvart kafića i klubova pod nazivom Bermudski trokut (Bermuda Dreieck) otvoren je blizu crkve Ruprechtskirche na dunavskom kanalu.

JAVNI PRIJEVOZ

Gradska prijevozna tvrtka Wiener Linien u svom voznom parku drži sve - metro, prigradsku željeznicu, tramvaje i autobuse, pa ista karta vrijedi za sva prijevozna sredstva. Svi taksiji naplaćuju isključivo prema taksimetru, vožnja je noću skuplja, a uobičajeno je ostaviti napojnicu.