NOVI SUSTAV

Avionske karte naplaćuju se prema broju kilograma putnika!

03.04.2013 u 10:56

Bionic
Reading

Zrakoplovna kompanija Samoa Air prva je tvrtka na svijetu koja će karte naplaćivati prema težini putnika i udaljenosti odredišta

Najnovija odluka kompanije Samoa Air podigla je mnogo prašine u svjetskoj javnosti. Naime, u Samoi su odlučili karte naplaćivati na drugačiji način – u obzir će uzimati broj kilograma određenog putnika, težinu prtljage i udaljenost odredišta.

'Avioindustrija trenutno ima koncept da su svi ljudi u svijetu iste veličine, ali kod mene nema nikakve sumnje da je naš koncept - koncept budućnosti. Ovo je najpravedniji način putovanja', pojasnio je neobičnu odluku Chris Langton, predsjednik uprave Samoe. Dodao je i kako je to doprinos kompanije borbi protiv svjetskog problema pretilosti.

Cijena karte iznosi 1,32 samoanska dolara, odnosno 3,35 kuna po kilogramu težine na domaćim letovima i 2,40 dolara, odnosno 6,05 kuna za let do 400 kilometara udaljene Američke Samoe. To konkretno znači da će osoba od sto kilograma platiti 605 kuna za jednosmjernu kartu do Američke Samoe.

Novo pravilo nije zaobišlo ni djecu mlađu od 12 godina. I njima se naplaćuje karta po težini, ali po cijeni od 75 posto cijene za odrasle. I prekomjerna prtljaga također će se naplaćivati po težini vlasnika.

'Prve reakcije putnika su pozitivne. Nakon što prođe prvi šok, vjerujem da će mnogi podržati ovu ideju. Putnik koji teži 200 kilograma shvaća da plaća za prijevoz 200 kilograma te da si na taj način omogućuje komociju primjerenu svojoj težini', naglasio je Langton.

Putnici koji putuju Samoom prilikom kupovine karata moraju navesti svoju težinu te težinu prtljage. Ti se podaci potom naknadno provjeravaju u zračnoj luci.