SVETI GRAL U GUBITKU KILOGRAMA

Atkinsonova dijeta dovodi do srčanih oboljenja

25.08.2009 u 09:30

Bionic
Reading

Najnovije istraživanje pokazuje da Atkinsonova dijeta, koja je osobito popularna među slavnim osobama, može dovesti do začepljenja arterija i srčanih oboljenja

Atkinsonova dijeta vrlo je prihvaćena među populacijom koja nastoji smršavjeti jer dopušta konzumiranje proteina poput crvenoga mesa i sira, ali bez kombinacije takvih namirnica s ugljikohidratima poput kruha ili tjestenine.

Takav dijetni plan kojega su se, primjerice, pridržavale i glumica Renee Zellweger te pjevačica Geri Halliwell, postao je sveti gral drastičnog mršavljenja bez prevelikih odricanja.

Međutim, najnovije istraživanje provedeno na miševima pokazuje da bi Atkinsonova dijeta mogla biti uzrok razvoja raznih srčanih oboljenja koja mogu rezultirati srčanim ili moždanim udarom.

Istraživanje je također pokazalo da takva dijeta onesposobljava tijelo u proizvodnji novih krvnih stanica pa stoga i onemogućava organizmu da se oporavi nakon srčanog udara.

'Otkrili smo da Atkinsonova dijeta utječe na ljudski kardiovaskularni sustav. To je važno otkriće jer u jeku epidemije pretilosti sve više ljudi započinje različite dijete. Atkinsonovu ne preporučujemo, ali preporučujemo smanjenje unosa kalorija, raznovrsnu prehranu i tjelovježbu', poručio je profesor Anthony Rosenzweig koji je radio na istraživanju.