riješite nedoumice

Artikli koje ste možda krivo odvajali: Papir iz pekare ide u miješani otpad, a evo što se uopće ne može reciklirati

18.04.2022 u 20:33

Bionic
Reading

O recikliranju se zadnjih godina govori na dnevnoj bazi. Tri boje kanti za smeće građani imaju ispred svojih domova te pokušavaju pravilno odvajati otpad. No, jesmo li uopće svjesni što je to recikliranje, što ono obuhvaća, koliko je to važno i što se zapravo može reciklirati?

Najjednostavnije rečeno - recikliranje je izdvajanje materijala iz otpada i njegovo ponovno korištenje. To podrazumijeva sakupljanje, izdvajanje, preradu iskorištenih stvari ili materijala te izradu novih proizvoda od dobivene materije. Sve što se može ponovo iskoristiti, a da se ne baci, može se reciklirati.

Vjerojatno je svima već postalo jasno da se u zelene kante za otpad odvaja mješoviti otpad, u žute plastika i metal, a u smeđe biootpad. Međutim, radimo li greške pri odvajanju otpada i završe li određeni otpadni materijali u krivim kantama. Evo nekoliko artikala koji mogu zbuniti potrošače.

Najčešći otpad za recikliranje:

  • STAKLO - Staklo se očisti i preoblikuje, tako se pohranjuje energija u kremenskom pijesku.
  • PLASTIKA - Iz plastike se stvara plastika niže kakvoće za industrijsku upotrebu, a tako se štedi nafta.
  • PAPIR - Da bi se papirne otpatke očistilo treba ih se namočiti, a iz ocijeđenih ostataka pravi se karton ili papir niže kakvoće.
  • METAL - Metal se može više puta reciklirati, a tako se uštedi 5 tona boksita i troši se 20 puta manje energije.
  • TETRAPAK - Tetrapak ambalaža nije smeće, nego sekundarna sirovina, a najviše se izrađuje od papira, aluminija i najlona.
  • BIOOTPAD - U biootpad spada sav otpad poput starog voća i povrća i njihovih ostataka, ljuski jajeta ili taloga od kave, preostala hrana i drva koje se pretvori u zemlju.

Jeste li znali da primjerice blazinice s kojima skidate šminku nije moguće reciklirati? Isto vrijedi za uloške, tampone, štapiće za uši i dječje pelene. Stoga takav otpad treba bacati u mješoviti.

Tube za zubnu pastu, ali i ostale tube poput one za koncentrat rajčice, sačinjene su od različitih oblika plastike stoga se ne mogu reciklirati. Bacaju se u miješani komunalni otpad. Četkica za zube također se odvaja u miješani komunalni otpad. Jednokratne britvice ne odvajaju se u spremnik za plastiku niti u spremnik za metal. Potrebno ih je baciti u miješani komunalni otpad.

Aerosolne limenke, poput dezodoransa ili sprejeva za kosu, sadrže na sebi oznaku 41 ALU koja označava da su napravljene od aluminija te biste pomislili da se zbog toga odvajaju u spremnike za metal i plastiku. Riječ je o limenkama koje su pod pritiskom, pa se zbrinjavaju na reciklažnim dvorištima.

Foliju koja je namočena uljem ili ostacima hrane potrebno je oprati prije bacanja u vreće za plastiku i metal.

Papir u kojem ste kupili pekarske proizvode ili karton od pizze treba bacati u komunalni otpad. Isto tako, masan papir za pečenje baca se u komunalni otpad.