EUROPLJANI U NAJBOLJOJ FORMI

Amerikanci pretili jer se previše voze automobilima

17.12.2008 u 14:00

Bionic
Reading

Godinama istraživači pokušavaju otkriti razloge natprosječne pretilosti američke populacije, a sada je prst krivice uperen u – automobile i javni prijevoz

Naime, istraživanje 'Hodanje, vožnja bicikla i stopa pretilosti u Europi, Sjevernoj Americi i Australiji', koje su provela sveučilišta Tennessee i Rutgers, pokazalo je da svega 15 posto Amerikanaca svakodnevno sudjeluje u 'aktivnom transportu'.

Usporedbe radi, 62 posto Šveđana svakodnevno sudjeluje u tzv. aktivnom transportu, zbog čega imaju skromni prosjek od 9 posto pretile populacije. Udio pretilih u američkoj populaciji istovremeno iznosi između 25 i 33 posto – odnosno pretio je svaki treći ili četvrti Amerikanac.

Istraživanje je također pokazalo da prosječni Amerikanac godišnje pješači svega 140 kilometara, dok u istom periodu prosječni Europljanin prevali 380! Samo hodanjem Europljani u prosjeku izgube između 2,5 i 4,5 kilograma godišnje više od Amerikanaca.

Studija zaključuje da je hodanje i vožnja bicikla uobičajenija u Europljana negoli Amerikanaca, Kanađana i Australaca te da je 'aktivni transport' usko povezan s pretilošću stanovništva u ovim zemljama.