IDEALNA ZIMSKA POSLASTICA

A što su zapravo kumkvati?

24.02.2012 u 09:07

Bionic
Reading

Jeste li ikada na policama vidjeli malo okruglo voće oblika šljive, ali nešto veće i narančaste boje? To je kumkvat. Porijeklom je iz Kine, a jedini je citrus koji se ne mora guliti i zajedno s koricom ima jedinstven okus

Kumkvat je otkrio britanski botaničar Robert Fortune. Donio ga je Englesku 1846. i opisao kao malu naranču. Za razliku od limuna ili naranče, kora kumkvata je ukusna pa se cijela voćka može u potpunosti iskoristiti, piše Huffington Post. Porijeklom je iz Kine, ali raste i u Kaliforniji i na Floridi te, poput ostalih citrusa, dozrijeva u zimskim mjesecima.

Pri kupnji kumkvata gledajte da plodovi nisu zelene boje jer su tada nezreli, a kora mora biti čvrsta, sjajna i bez tamnih mrljica. Nekad ima naziv fortunella.

Na sobnoj temperaturi možete ih čuvati dva do tri dana, a u zatvorenoj kutiji u hladnjaku čak do dva tjedna. Okus varira od gorkastog do slatko-kiselog, a sama korica je jestiva i aromatična budući da sadrži fina aromatična ulja. Stoga je zaista zgodno da ga iskoristite u zimskim mjesecima i osladite nepce. Prosječna veličina jednog ploda je od dva do pet centimetara, a što je zreliji ima slađi okus.

Poput ostalih citrusa, kumkvati obiluju vitaminom C, karotenima i ostalim antioksidansima, a lako se jedu te zbog kore pomažu i pri tegobama s probavom. Budući da se jedu s koricom, obavezno ih prije jela dobro i temeljito operite mlakom vodom.