NEUOBIČAJENI ZALOGAJI

10 hrvatskih delicija koje još niste probali – a trebali biste!

17.05.2016 u 09:04

Bionic
Reading

Hrvatske delicije poznate su diljem zemlje i šire, a neke od njih zaštitila je čak i Europska komisija kao bitnu gastronomsku baštinu – u nju se ubrajaju drniški i krčki pršut, ogulinsko kiselo zelje, baranjski kulen, lički krumpir, ekstra djevičansko maslinovo ulje s Cresa te neretvanska mandarina. No hrvatska je kuhinja mnogo raznolikija od toga i mnogo je jela koja će iznenaditi vas – i vaše nepce!



Guščji paprikaš na slavonskim poljima

Spremajući se na žetvu, slavonski su težaci običavali doručkovati napolju i pripremiti se za posao obilatim žetvenim jelom – guščjimpaprikašom.


Začinjena jela u kotlu svakako su dio slavonske tradicije pa su nezaobilazni i čobanac i fiš-paprikaš, a razne druge slavonske delicije možete isprobati na gastro događanju Muzej u loncu, na kojem ćete saznati nešto više o jelima i receptima 19. i 20. stoljeća.

Ptice močvarice na tanjuru


U dolini Neretve možete probati jela pripremljen od vrlo neuobičajene peradi - ptica močvarica! Ako niste raspoloženi za takvu gastronomsku avanturu, možete uživati u delicijama od svježe morske ribe iz Neretvanskoga kanala na manifestacijama kao što su Ribarska noć u Pločama, Baćini i Rogotinu, Maraton lađa, Neretvanska brudetijada, Rimska noć, Turnir Plokanja ili pak maškarama u Opuzenu i Metkoviću.

Tajna dugovječnosti u maslinovom ulju


Jeste li se ikada zapitali koja je tajna dugovječnosti i vitalnosti stanovnika Hvara i Visa? Mnoga mesna i riblja jela začinjena su domaćim maslinovim uljem, poznatim po svojoj blagotvornosti. U mnogim konobama imat ćete priliku vidjeti kako jednostavni sastojci postaju gurmanska remek-djela puna mirisa i okusa kojih ćete se još dugo sjećati.

Papreni zalogaji metropole


U hrvatskoj metropoli stoljećima se miješaju različite kulture i utjecaji, a to se odražava i u gastronomskoj tradiciji i ponudi – zanimljiva je to mješavina francuskih, talijanskih, austrijskih i turskih okusa, mediteranskih i kontinentalnih sastojaka. No što je onda pokazno jelo ove regije? Zagrebački odrezak svakako je na vrhu jer nosi i ime ovog grada, a zasladiti ili zapapriti obrok možete i paprenjacima. Ove male delikatese rade se tradicionalno i na području Hvara, no ondje je riječ 'papar' označavala začine općenito, dok zagrebački keksići istog imena u sebi zbilja sadrže ova ljutkasta zrnca koja su u prošlosti bila pravi luksuz i skupocjen začin!

Miris domaćih medenjaka


Šira zagrebačka regija poznata je po potpuno drukčijem okusu – domaći med i pekmezi koriste se u medenjacima i krafnama koje ispunjavaju kućanstva opojnim mirisima. Domaći ugođaj upotpunjava čaša domaćeg kravljeg mlijeka!

Sušena hobotnica i slatka janjetina na otoku sreće


Rapska je kuhinja lagana i bogata povrćem te morskim plodovima, a jedno od jela koja morate probati je fritaja od štoklja – sušene hobotnice. Poseban je i tradicionalni način pripreme janjetine na ovom otoku – štufad. Janjeće meso u ovom se jelu sljubljuje s domaćim medom od kadulje, klinčićem, muškatnim oraščićem, pinjolima, suhim šljivama i prošekom! Ne zaboravite se ni zasladiti rapskom tortom uz čašicu dobre rakije!

Istarske delicije s tartufima


Istra je poznata po svojim tartufima koji se sljubljuju s maslinovim uljem, rakijom, ribom i domaćom tjesteninom, fužima. Oni koji u ovom mediteranskom području traže morske delicije, doći će na svoje na Danima školjaka, švoja i jadranskih lignji, koji se organiziraju svake godine, a gurmanske manifestacije koje se ne propuštaju su i Dani istarskih šparoga te Istria Wine & Walk, vinski pješački pohod na kojem možete uživati u istarskim vinima i autohtonim specijalitetima.

Daruvarske knedle s kupusom


Područje oko Daruvara obilježava snažan utjecaj češke kulture, što se odražava i u gastronomiji. Nije riječ samo o Staročeškom pivu koje se ondje već sto godina pripravlja po tradicionalnoj recepturi – gostoljubivi domaćini u Daruvaru, Bjelovaru i Garešnici će vas ponuditi slatko-kiselim umacima, knedlama s kupusom i raznim kolačima od dizanog tijesta koji spajaju slične, a opet različite okuse Hrvatske i Češke.

Žaba na brudet u Dalmatinskoj zagori


Recepti za specijalitete Dalmatinske zagore i splitskog zaleđa prenose se s koljena na koljeno, a odlikuju ih posebni okusi i sastojci. Osim žabe na brudet, možete probati zeca na ljuto, prhke kolačiće rafiole, sinjske arambaše ili vrličke uštipke okupane u masti, a sve okuse ovog kraja možete isprobati na Danima otvorenih vrata cetinske kuhinje! Za one hrabre imamo poseban izazov – zagrizite ukiseljenu ljutiku, ljutu lukovicu koja je u Dalmatinskoj zagori dio zimnice u svakom domaćinstvu!

Skradinske koprtlje


Kod Skradina se miješaju slatka i morska voda, stvarajući posebno okruženje u kojem žive najukusnije jegulje, a neki od specijaliteta su i pečena janjetina s ražnja, kninska pastrva te skradinski rižot. Posebna delicija su koprtlje, suho meso koje se kuha umotano u janjeće iznutrice! Tu su naravno i neizostavni pršut i sir iz mišine, zvijezde Međunarodnog festivala pršuta i Festivala sira koji se svake godine održavaju u Drnišu.

Nađite više inspiracije na hrvatska.hr

Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji Tnative tima tportala usuradnji s HTZ-om kao dio native sadržaja tportala, a u skladu snajvišim profesionalnim standardima.