film todda phillipsa

Zlatnog lava u Veneciji dobila mračna drama 'Joker' s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi

07.09.2019 u 21:35

Bionic
Reading

Mračna drama 'Joker' redatelja Todda Phillipsa, o podrijetlu negativca iz serijala o Batmanu, u subotu je osvojio Zlatnog lava na 76. Venecijanskom filmskom festivalu

Batmanovog neprijatelja glumi Joaquin Phoenix, a za tu je ulogu dobio fantastične kritike. Film prati Jokerovu transformaciju od ranjivog samotnjaka do samouvjerenog negativca.

Joker Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Vojna drama Romana Polanskog J'accuse (Optužujem) osvojila je Srebrnog lava (velika nagrada žirija). Riječ je o filmu koji prati antisemitsku aferu Dreyfus u Francuskoj s kraja 19. stoljeća. Uvrštenje tog filma u konkurenciju na filmskom festivalu u Veneciji izazvalo je polemiku zbog sudskog progona Polanskog za silovanje maloljetnice 1977. godine u Sjedinjenim Državama.

Za najbolju glumicu proglašena je 64-godišnja francuska glumica Ariane Ascaride za film Gloria Mundi u režiji Roberta Guédiguiana.

  • +3
Dodjela nagrada u Veneciji Izvor: EPA / Autor: ETTORE FERRARI

Najboljim glumcem proglašen je Talijan Luca Marinelli za ulogu u drami Martin Eden. Riječ je o adaptaciji romana Jacka Londona pod redateljskom palicom Pietra Marcella

Srebrnog  lava za najbolju režiju dobio je švedski autor Roy Andersson za film About Endlessness.

Honkonžanin Yonfan dobio je nagradu za najbolji scenarij za film N°7 Cherry Lane.

Posebnu nagradu žirija dobio je film La Mafia Non è Piu Quella Di Una Volta (Mafija nije više što je bila), a autor je Talijan Franco Maresco.

Nagradu Marcello-Mastroianni za najboljeg mladog glumca/glumicu dobio je Australac Toby Wallace za 'Babyteeth', redateljice Shannon Murphy.

Zlatnog lava za životno djelo dobili su španjolski redatelj Pedro Almodovar i britanska glumica Julie Andrews.