zff

Nevio Marasović: Ovaj film je drugačiji od svega što sam radio

09.11.2023 u 16:35

Bionic
Reading

Stari znanac Zagreb Film Festivala, nagrađivani redatelj Nevio Marasović ove godine na festivalu predstavlja film 'Pamtim samo sretne dane', kontemplativno djelo o čovjeku koji u 'čekalištu za drugi svijet' gleda svoj život, sve ono dobro i loše što je prošao.

U svojoj posljednjoj ulozi slovenski glumac Radko Polič glumi starca koji sjedi u restoranu, svojevrsnom čistilištu, gleda i sluša ljude oko sebe, no sve mu djeluje poznato, jer sve je to zapravo on sam, u različitim fazama života, sa svim lijepim i lošim trenucima.

"Ova je tema univerzalna životna priča. Život, smrt, žaljenja, greške, sve ono što gledamo pogotovo kad je život pri kraju", rekao je Marasović za Hinu.

Film je posveta Radku Poliču koji je umro prošle godine, ali i Arsenu Dediću po čijoj ga pjesmi naslovio.

Po redateljevim riječima, odabir Poliča za glavnu ulogu na čudnovati se način podudara sa samom radnjom, ali je on ionako bio apsolutno prvi i jedini izbor, ne samo zato što je odgovarao liku po godinama nego i zato što je legendaran i odličan glumac.

"Kad smo ga kontaktirali pretežno je boravio kod kuće i više nije puno radio, no kada je pročitao scenarij za ovaj film pristao je i snimali smo samo nedjeljama kako mu ne bi bilo prenaporno. Mislim da se dosta vidio u tome jer je znao da mu je zadnji film", rekao je Marasović.

Izvor: Društvene mreže

Objasnio je kako film ima puno simbolike, a među njima je i glazba, film je nazvan po Arsenovoj pjesmi, jedna se njegova pjesma proteže kroz cijeli film, a neki likovi imaju imena po njegovim motivima.

"Pamtim samo sretne dane" uslijedio je nakon filmova koje je Marasović ostvario u različitim žanrovima, od filma katastrofe i metakomedije do crnohumornog trilera i romantične dramedije.

"To je drugačije od bilo čega što sam radio, film je unikatan po radnji, ideji i stilu. Bio je jako veliki rizik tako nešto raditi, no po dosadašnjim reakcijama gledatelja i kritičara na Pulskom filmskom festivalu mislim da smo uspjeli ono što smo naumili", ustvrdio je.

Nevio Marasović (1983.) diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti, a već mu je prvi cjelovečernji film "The Show Must Go On" (2008.) donio Zlatnu brezu za najboljeg debitanta na Pulskom filmskom festivalu i Zlatne arene za scenarij i specijalne efekte.

Drugi dugometražni film "Vis-À-Vis" prikazan je na Zagreb Film Festivalu 2013., nakon čega su uslijedili "Goran" (2015.) i "Comic Sans" (2017.), koji je u Puli osvojio nagradu publike i šest Zlatnih arena, uključujući onu za najbolju režiju.

Scenarij za "Pamtim samo sretne dane" potpisuje norveški autor Gjermund Gisvold s kojim je Marasović surađivao na "Goranu".

U brojnoj glumačkoj ekipi uz Radka Poliča su Tena Nemet Brankov, Lana Meniga, Leona Paraminski, Tonka Kovačić, Zlatko Burić-Kićo, Stjepan Perić, Dado Ćosić, Vinko Kraljević, Janko Popović Volarić, Goran Grgić, Franjo Kuhar, Nina Violić, Tara Thaller, Alma Prica, Jelena Miholjević, Tihana Lazović Trifunović, Doris Šarić Kukuljica, Ivana Starčević, Leon Lučev, Živko Anočić, Zdenko Jelčić, Goran Bogdan.

Film se na ZFF-u prikazuje u programu Ponovno s nama, u petak, 10 studenoga u kinu Kinoteka, a službena premijera filma i kino distribucija očekuju se početkom iduće godine.