HNK OSIJEK

Zeusove ljubavnice otvorile 24. Krležine dane

10.12.2013 u 12:40

Bionic
Reading

Predstavom 'Zeusove ljubavnice', koju je po tekstu Ane Tonković Dolenčić režirao Ivan Leo Lemo, otvoreni su 24. Krležini dani, tradicionalna kazališno-teatrološka i književna manifestacija

Prije predstave u osječkom je kazalištu otvorena izložba 'Varaždinski plakati' Borisa Bućana

Ravnatelj Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Vjekoslav Janković istaknuo je kako su plakati umjetnički 'pretočena ideja određene predstave'. I kada se spuste zastori, a jednu predstavu zamijeni druga, 'plakati ostaju kao podsjetnik na umjetnički trenutak'.

Tijekom ovogodišnjih Krležinih dana bit će prikazane i predstave 'U agoniji' Miroslava Krleže Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika te Krležina 'Tri kavaljera frajle Melanije' Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin.

Sutra na Filozofskom fakultetu u Osijeku počinje znanstveni skup 'Supostojanja i suprotstavljanja u hrvatskoj drami i kazalištu'

Krležini dani održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, pokrovitelj je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i osječko Sveučilište J. J. Strossmayera. Utemeljitelj Krležinih dana je Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku.