POZNATA OPERA

'Žena s jezera' Gioachina Rossinija premijerno izvedena u zagrebačkom HNK

13.04.2019 u 09:44

Bionic
Reading

Opera 'Žena s jezera' Gioachina Rossinija na libreto Andree Leonea Tottole, u režiji Maxa Emanuela Cenčića i pod dirigentskim vodstvom Georgea Petroua, premijerno je izvedena na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu

Riječ je o prvom uprizorenju te opere u Hrvatskoj, dvjesto godina poslije praizvedbe u Napulju 24. rujna 1819. godine. Premda je na praizvedbi ostvarila zavidan uspjeh, opera je u sljedećih stotinu godina pala gotovo u potpun zaborav.

Radnja opere događa se u pozadini borbe pobunjenika protiv škotske krune. Elena je kći Douglasa d'Angusa, tutora kralja Jamesa V., koji je ujedno i vođa pobune protiv kralja. Elena je očarala trojicu muškaraca: očeva sljedbenika Rodriga, hrabrog pobornika pobune Malcolma i samog kralja Jamesa V., koji među narod dolazi prerušen u Uberta.

Poslije mnogih peripetija i vojnih akcija, kralj pobjeđuje i u svojem trijumfu blagonaklono oslobađa urotnike, među kojima su Elenin otac i čovjek kojega voli i za kojega se napokon smije vezati.

Vizualno iznimno atraktivnu operu na pozornicu središnjega nacionalnog teatra postavio je svjetski poznati kontratenor Max Emanuel Cenčić, koji je svoju karijeru započeo još kao dijete upravo u Hrvatskome narodnom kazalištu ulogom Momčeta u Gotovčevoj operi 'Ero s onoga svijeta'.

Usto, Cenčić u operi nastupa io) u jednoj od glavnih uloga, ulozi Malcolma, izvorno pisanoj za mezzosopranski glas, a ovo je prvi put u povijesti da ga tumači muškarac.

  • +10
Premijera opere Žena s jezera u zagrebačkom HNK Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

U predstavi su nastupili i Nian Wang (Elena), György Hanczar (Uberto), Antonio Garés (Rodrigo), Dalibor Hanzalek (Duglas d'Angus), Iva Krušić (Albina), Ivo Gamulin (Seran, Nikša Radovanović (Bertram), te orkestar i zbor Opere HNK-a u Zagrebu.

Operom je ravnao dirigent George Petrou, autor scenografije i kostimografije je Bruno de Lavenère, svjetlo je oblikovao David Debrinay, a video Étienne Guiol.

Predstava je koprodukcijski projekt HNK-a Zagreb i Opere iz Lausanne.

U izvedbi zagrebačkog opernog ansambla 'Žena s jezera' gostovat će 24. svibnja na prestižnome glazbenom festivalu Maifestspiele u Wiesbadenu gdje je Hrvatsko narodno kazalište posljednji put gostovalo 1966. godine.