PREDSTAVLJEN 47. PIF:

'Želimo da lutke okupiraju cijeli grad'

11.09.2014 u 20:02

Bionic
Reading

U četvrtak 11. rujna u prostorima KUC-a Travno održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen bogat službeni i popratni program 47. međunarodnog festivala kazališta lutaka - PIF. Nakon konferencije svečano je otvorena izložba '100 godina slovenske lutkarske umjetnosti'

Program 47. međunarodnog festivala kazališta lutaka - PIF predstavili su Josip Forjan, ravnatelj Kulturnog centra Travno, Livija Kroflin, urednica programa, te Ljubica Suturović i Arsen Ćosić, stručni suradnici za programe PIF-a dok se na kraju novinarima u ime Grada Zagreba obratio Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, stoji u priopćenju PIF-a.

Josip Forjan istaknuo je kako je Grad Zagreb prepoznao važnost PIF-a te mu i u doba krize ne uskraćuje financijsku potporu. Na PIF-u ove godine sudjeluju čak 23 kazališta i kazališne skupine, što je velik pomak s prošlogodišnjih 15 skupina. Prošlogodišnji PIF bio je jedan od najposjećenijih u posljednjih nekoliko godina, a zahvaljujući suradnji s osnovnim i srednjim školama i ove godine očekuje se velika posjećenost festivala.

'Samo je jedan kriterij pri izboru - želimo dovesti najbolje lutkarske predstave', rekla je Livija Kroflin, urednica programa 47. PIF-a, ujedno detaljno predstavivši službeni program festivala. Kroflin je objasnila i kriterije kojima se vodila prilikom osmišljanja programske koncepcije: 'Cilj nam je bio predstaviti bogatstvo lutkarskog izraza, različite poetike i estetike lutkarstva.' Iz programa je izdvojila niz predstava koje nas čekaju na 47. PIF-u, posebice 'Sagu' njujorške skupine Wakka Wakka koju opisuje kao pravi spektakl vrlo zahtjevne produkcije i 'U trenu' Stephena Mottrama s njegovim osebujnim promišljanjem lutkarstva. Na kraju je istaknula da je jedan od ciljeva ovogodišnjeg PIF-a bio i donijeti presjek hrvatskog lutkarstva te prepoznati njegove vrline i mane.


Stručni suradnici za programe PIF-a Ljubica Suturović i Arsen Ćosić predstavili su popratne programe 47. PIF-a. 'Želimo da lutke okupiraju cijeli grad, a ne samo kazališne prostore', istaknula je Suturović, dodavši kako je jedan od ciljeva PIF-a odgojiti nove generacije lutkara, tako da su ove godine u povorku i popratni program PIF-a uključeni i lutkari iz Osnovne škole Fran Galović i Učilišta ZKM-a. U popratnom programu čekaju nas ruski 'Petruška', kojim PIF nastavlja predstavljati tradicionalne lutkarske likove, interaktivna instalacija 'Ti si lutka' te performans u pokretu 'Zarsissa'.

Naposljetku, Tedi Lušetić je u ime Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport pohvalio PIF kao festival koji okuplja kazališta iz svih dijelova svijeta i često dovodi predstave koje hrvatska publika ne bi imala prilike vidjeti. Lušetić je pohvalio promjenu termina održavanja festivala, što je omogućilo organizirane posjete osnovnoškolaca festivalu i uvelike doprinijelo posjećenosti festivala. Također, pohvalio je međunarodnu suradnju koju festival svake godine ostvaruje, kao što je ona s lutkarskim festivalima u Ljubljani i Subotici.

Nakon konferencije za medije druženje s lutkama nastavilo se u foajeu Scene Travno te je svečano otvorena izložba 'Sto godina slovenske lutkarske umjetnosti'. Izložbu su predstavili Edi Majaron, koji je s Agatom Freyer autor izložbe, te Zvonko Festini, predsjednik umjetničkog savjeta PIF-a, a prigodnom riječju okupljenima se obratio i Tedi Lušetić.

Majaron je zahvalio svim umjetnicima koji su upleli dio sebe u slovensko lutkarstvo, dodavši kako je ova izložba 'neka vrsta hommagea lutkarstvu i važna poruka današnjim lutkarima o tome što lutkarstvo jest'.

Zvonko Festini povukao je paralelu s hrvatskim lutkarstvom. 'Rekao sam s mnogim istaknutim hrvatskim kreatorima lutaka da se ugledaju na ovu izložbu. Tu su sačuvane cijele predstave, dobar dio slovenskog lutkarstva, a oni nemaju nijedan sačuvan artefakt. Kao da ništa nisu napravili. No nadam se da bi ova izložba mogla biti važan poticaj za sličnu našu', zaključio je Festini, a Tedi Lušetić je pozdravio njegovu ideju.

Konferencija za novinare