DRAMSKI TEKST

Zbog niske razine kvalitete nije dodijeljen glavni 'Držić'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.03.2012 16:09
  • Objavljeno 27.03.2012 u 16:04
olovka ruka pisanje prijepis pisati

olovka ruka pisanje prijepis pisati

Izvor: sxc.hu / Autor: sxc.hu

Na natječaj za Nagradu za dramsko djelo 'Marin Držić' pristigla su 62 rukopisa. Povjerenstvo je na posljednjoj sjednici održanoj 16. ožujka 2012. godine, nakon višesatne diskusije i analize prispjelih tekstova, zaključilo da je kvaliteta radova poslanih na Natječaj ispod razine koja bi trebala dostojno predstavljati recentnu dramsku produkciju u Republici Hrvatskoj te nije dodijeljena prva nagrada, priopćilo je Ministarstvo kulture

Stručno povjerenstvo za Nagradu za dramsko djelo 'Marin Držić' za 2011. godinu u sastavu: Marija Kohn, predsjednica, Daša Drndić i Oliver Frljić, donijelo je odluku o dodjeli Nagrada Marin Držić za 2011. godinu:

I.nagrada se ne dodjeljuje
II. nagrada: Ivana Sajko: 'Krajolik s padom'
III. nagrada: Damir Šodan: 'Chick lit'

Na natječaj za Nagradu za dramsko djelo 'Marin Držić' pristigla su 62 rukopisa. Povjerenstvo je na posljednjoj sjednici održanoj 16. ožujka 2012. godine, nakon višesatne diskusije i analize prispjelih tekstova, zaključilo da je kvaliteta radova poslanih na Natječaj ispod razine koja bi trebala dostojno predstavljati recentnu dramsku produkciju u Republici Hrvatskoj. Mali broj tekstova problematizira dramsku formu i ne korespondira dovoljno inovativno, intrigantno, pa čak ni provokativno s aktualnom društvenom i političkom stvarnošću.

Povjerenstvo je, stoga, odlučilo ne dodijeliti prvu nagradu, jer smatra da nijedan od prispjelih tekstova ne postavlja dovoljno visoke standarde dramskog pisma općenito, pa tako niti onog u Republici Hrvatskoj. Dakle, druga nagrada dodjeljuje se Ivani Sajko za dramu Krajolik s padom, a treća Damiru Šodanu za dramu Chick lit.

Za drugonagrađeni tekst Povjerenstvo smatra da u promišljanjima, odnosno u sukobljavanju sa svijetom oko sebe, protagonistica, žena pred porodom, preispituje osobne strahove vezane za zdravlje svog djeteta, ali ne isključivo u kontekstu vlastitog roditeljstva, nego u sudaru s ekonomskom, birokratskom i političkom stvarnošću koja je i apsurdna i korumpirana i teško pobjediva. Ivana Sajko stoga traži odgovor na pitanje kakva budućnost očekuje generacije koje dolaze i koju će cijenu po vlastiti integritet eventualno plaćati. Iako Ivana Sajko i u ovoj drami konzistentno primjenjuje već osvjedočene karakteristike svog rukopisa, tekst pruža mogućnosti za redateljsko poigravanje kako u interpretaciji, kroz likove, ali i kroz scensku sliku.

Šire gledano, drama Damira Šodana iščašen je, groteskni prikaz hrvatske stvarnosti s fokusom na neobrazovane hrvatske nouveaux riches koji političkim i vjerskim manipulacijama, krađom i prisvajanjem društvene imovine, žive izvan stvarnosti koja se urušava ali i prijeti njihovom učahurenom ispraznom življenju. Chick-lit književnost oslanja se na vanjske pojave koje su često bez sadržaja i pokrića. Tako i bulumenta klišeiziranih likova iz navodno visokog društva na svom partyju vodi isprazne, kvazi-intelektualne razgovore, ali i razgovore o modi, vjeri, i ljubavnim odnosima, prežderavajući se i opijajući perverznim kombinacijama jela i pića i pretvarajući tako (za gledatelja) večer u sapunicu najniže vrste. Istinski protagonist drame je, međutim, obespravljena i opljačkana skupina radnika koja tokom čitave večeri protestira pod prozorima vile u kojoj sudionici niti čuju, niti vide što se izvan njihove zaštićene stvarnosti događa. Ta skupina pobunjenih za takozvanu elitu ali i za gledatelje ostaje nevidljiva.

U krajnjoj instanci, obje drame su kritika iščašene stvarnosti u kojoj vladaju nakaradna vrijednosna mjerila i nijedna ne pruža nadu za mogućnost promjena koje bi vodile u pravedniji svijet za sve.

Stručno povjerenstvo preporuča kazalištima na pozornost i slijedeće tekstove (abecednim redom): Mislav Brečić: Ispočetka, Željko Funda: PVC Klop, Lada Kaštelan: Dva i dvadeset, Pavo Marinković: Budimir spašen iz vode, Filip Nola: Pjesmice Eme Bovarić, Damir Petričević: Isprid kuće, Branko Ružić: Krivac, Tomislav Šestan: Emil heteroseksualac, Jasna Žmak: Ono kad zapravo nismo bile skupa

Svečana dodjela Nagrade za dramsko djelo 'Marin Držić' održat će se 21. travnja 2012. u HNK Split u sklopu Marulićevih dana, a dan kasnije biti će promoviran zbornik prošlogodišnjih nagrađenih radova. Javno čitanje drugonagrađenog teksta Ivane Sajko održat će se 23. travnja 2012. kada se planira i okrugli stol na temu O položaju dramskoga autora, a na kojem će sudjelovati istaknuti hrvatski teatrolozi i dramski pisci. Čitanje trećenagrađenog teksta Damira Šodana održat će se 24. travnja 2012. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi