'AUTANJE' NA PRIČIGINU

Zbog izmišljene priče portali prozvali književnicu - lezbijkom

20.03.2015 u 13:30

Bionic
Reading

Makedonska književnica Rumena Bužarovska svojim nastupom u sklopu splitskog Pričigina nehotice je razotkrila perfidnost i 'clickbait' bezobrazluk medija u svojoj zemlji. Nakon što je ispričala vrlo zanimljivu, ali fiktivnu priču o tome kako je svojoj obitelji priznala da je gej, u koju je uplela i aktualnu aferu s prisluškivanjem u Makedoniji, nekoliko je portala to protumačilo kao nešto više od stvarnosne proze

Književnica i docentica amerikanistike na skopskom Filozofskom fakultetu nastupila je na festivalu Pričigin u srijedu, u sklopu tematske večeri 'Kako su moji prijatelji doznali da sam gej', koju je vodio urednik Kruno Lokotar, a kao i cijeli program Pričigina, prenošen je na Trećem programu HTV-a (nastup Bužarovske možete pogledati ovdje, s početkom od 15. minute). Svaki od petero prisutnih pisaca imao je zadatak ispričati neku svoju priču na zadanu temu, a makedonska autorica je iznjedrila vrlo nadahnutu fikciju o njezinoj tobožnjoj djevojci, novinarki Mariji, upletenoj u aktualnu aferu s prisluškivanjem javnih osoba u Makedoniji.

Marija je, ispričala je Bužarovska, hrabra i kritična novinarka s kojom je bila u tajnoj vezi godinu dana, no obje su istovremeno bile što u vezi, što u braku s drugim muškarcima. Potom je makedonska oporba Mariji dostavila fascikl koji sadrži transkripte i CD s njihovim snimljenim razgovorima. Ostavila je fascikl u ladici jer su njih dvije žurile na romantični vikend u Berovo, planinsko mjesto u istočnoj Makedoniji. Tamo su isključile telefone i nakon nekoliko sati (jer, kao što znate, kod lezbijki to dulje traje, lucidno će autorica) ustanovile da je Marijin suprug na YouTube iz osvetničkih motiva postavio razgovore njih dvije zabilježene na snimkama.

'Dečko mi je ostavio poruku na hladnjaku- 'kučko, nemoj mi se više javljati', a i Marija je izbačena iz kuće – suprug joj je promijenio bravu. U Makedoniji ima dva milijuna stanovnika, a video ima dva i pol milijuna pregleda', zaključit će Bužarovska svoje urnebesno, ali i potresno izlaganje, koje je publika u amfiteatru Doma mladih popratila burnim pljeskom odobravanja.


No pojedini makedonski mediji nisu shvatili da je riječ o fikciji. Tako Dokaz.mk donosi videozapis pod gotovo pornografskim naslovom 'Ispovijed makedonske lezbijke, sveučilišne profesorice, na hrvatskoj televiziji uživo'. Ubrzo je sličnu vijest objavio i portal Naroden glas, koji ju je ubrzo povukao shvativši da je izmišljena, no 'vijest' se već proširila društvenim mrežama, i to putem pojedinih 'utjecajnih fejsbukaša', koji su kasnije, kad su shvatili da su nasamareni, brisali svoje statuse.

Na makedonskoj internetskoj sceni postoji pregršt portala kojima najčešće nisu poznati ni vlasnici, ni urednici, ni novinari, a uglavnom služe za objavljivanje skandaloznih i difamirajućih informacija o javnim osobama, osobito onima koji javno govore o vrijednostima ne tako popularnima u tom dominantno konzervativnom društvu. Svojom aktualnom zbirkom priča 'Osmica', nedavno objavljenom i u Hrvatskoj u izdanju Algoritma, Bužarovska otvara upravo takve teme, pišući iz naglašeno liberalne ženske perspektive. Stoga ne čudi da se u nastupu na Pričiginu poigrala i s aktualnom tematikom objave snimaka prisluškivanja preko 20 tisuća makedonskih građana, a potom se i sama našla u istom medijskom 'Trumanovom showu'. Uostalom, kako je i sama zaključila splitsko izlaganje: 'Svakog tjedna slušamo priče o strašnim kriminalnim djelima, a ljude zanimaju samo tračevi.'