odskočna daska mladim umjetnicima

Završeno 10. Natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo

14.02.2022 u 11:43

Bionic
Reading

Hrvatsko Natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo ponovno je predstavilo i nagradilo najbolje mlade hrvatske glazbenike. Ove godine prijavljeni kandidati natjecali su se u tri discipline: duhačka glazbala (truba, rog, trombon i tuba), solo pjevanje i klavir

Jubilarno, deseto po redu Natjecanje Papandopulo, održano od 5. do 11. veljače u KD Vatroslav Lisinski i ove je godine za cilj imalo mladim glazbenicima u Hrvatskoj tijekom školovanja i neposredno nakon završetka školovanja omogućiti upoznavanje složene i konkurentne klasično-glazbene scene te ih pripremiti za međunarodna natjecanja, stoji u najvi.

Da se u tim nastojanjima uspjelo, ponajbolje dokazuje činjenica da su u proteklih deset godina laureati Natjecanja ostvarili niz uspješnih nastupa te osvojili zapažene nagrade na međunarodnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu.

U kategoriji duhačka glazbala članovi žirija bili su: Krunoslav Babić, Bank Harkay, Tibor Kerekeš, Mario Šincek i Dario Teskera. Posebno zahvaljujemo klavirskim suradnicima Lindi Mravunac Fabijanić i Ivanu Batošu. U finalu su nastupili: Petar Kšenek, rog; Karlo Vlahek, truba; Ivan Gužvinac, trombon; Mario Janković, trombon i Mihael Hrgar, tuba.

Treću nagradu u iznosu od 5.000,00 kuna osvojili su: Petar Kšenek, rog; Karlo Vlahek, truba i Ivan Gužvinac, trombon. Drugu nagradu u iznosu od 8.000,00 kuna osvojio je Mihael Hrgar, tuba, a prvu nagradu u iznosu od 12.000,00 kuna osvojio je Mario Janković, trombon.

Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora u protuvrijednosti od 500 EUR dobili su: Petar Kšenek za izvedbu skladbe Uspomene za rog i klavir Frana Lhotke; Karlo Vlahek za izvedbu Sonate za trubu i klavir Stjepana Šuleka i Mario Janković za izvedbu Sonate Vox Gabrieli Stjepana Šuleka.

U kategoriji klavir, stručni ocjenjivački sud činili su: Vladimir Krpan, Ruben Dalibaltayan, Ida Gamulin, Martina Filjak i Bruno Vlahek. Prvu nagradu u iznosu od 12.000,00 kuna osvojio je Jan Niković, a drugu nagradu u iznosu od 8.000,00 kuna osvojio je Sven Brajković. Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora u protuvrijednosti od 500 EUR dobila je Dora Grizelj za izvedbu skladbe Contradanza Borisa Papandopula.

U kategoriji solo pjevanje, stručni ocjenjivački sud djelovao je u sastavu: Ruža Pospiš Baldani, Ivo Lipanović, Lidija Horvat - Dunjko, Dubravka Šeparović – Mušović. Prvu nagradu u iznosu od 12.000,00 kuna osvojio je Filip Filipović, a drugu nagradu u iznosu od 8.000,00 kuna osvojile su Emilia Rukavina i Gabriela Hrženjak. Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora u protuvrijednosti od 500 EUR dobio je Jurica Jurasić Kapun za izvedbu skladbe Serenada Borisa Papandopula.

'Čestitke svim dobitnicima, zaista su svi talentirani i veliko je zadovoljstvo gledati njihove rezultate nakon Natjecanja', rekao je Goran Končar, predsjednik Natjecanja Papandopulo te dodao: 'Do održavanja natjecanja željeli smo održati kontakt kandidata s publikom te istovremeno promovirati skladbe suvremenih hrvatskih skladatelja u izvedbi prijavljenih kandidata. Stoga smo po drugi put održali i online natjecateljski krug pod nazivom VIRTUALNI UZMAH. Svih 40 prijavljenih kandidata za Natjecanje predstavljeno je online na web platformi Natjecanja, kao i putem društvenih mreža, te je publika bila pozvana glasati za najbolje izvedbe. Glasala su 15 348 gledatelja/slušatelja, koja su odabrala najbolju izvedbu u svakoj kategoriji, a nagrada publike omogućila je najboljima snimanje Virtualne glazbene iskaznice koje ćete ubrzo moći pogledati na stranici Natjecanja'.

Dobitnici Virtualne iskaznice su:  - sopranistica Patricija Žudetić (izvedba Ave Maria i Paradiso iz ciklusa Dante Songs Darka Domitrovića) - klaviristica Lucija Dogan (izvedbaTokatne etide Ive Josipovića) - trubač Karlo Vlahek (izvedba Rapsodie Croatice Petra Obradovića) - trombonistica Leona Šunjo (izvedba Sonatine za trombon i klavir Ante Grgina) - tubist Mihael Hrgar (izvedba Game of Kobalos Matka Brekala)