u muo

Zavirite u izložbu koja predstavlja najbolje od domaćeg dizajna u protekle dvije godine

19.10.2018 u 09:23

Bionic
Reading

Deseta Izložba hrvatskog dizajna otvara se 25. listopada u Muzeju za umjetnost i obrt i Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi te predstavlja najbolju hrvatsku dizajnersku produkciju u protekle dvije godine

Izložba, koju od 1999. organizira Hrvatsko dizajnersko društvo, nastoji obuhvatiti ukupnost dizajnerskog stvaralaštva u Hrvatskoj, od tržišno orijentiranih projekata do onih nastalih u neprofitnom, kulturnom i istraživačkom kontekstu, a osim profesionalne produkcije, izložba prikazuje i najbolja studentska ostvarenja s domaćih dizajnerskih fakulteta, navodi se u najavi. U ovom izdanju 1718 predstavit će se 243 rada, od čega 212 profesionalnih, koji će biti prikazani u MUO te 31 studentski, koji će kao posebna cjelina biti prikazani u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi.

Radovi će se na izložbi predstaviti u osam kategorija, 'Dizajn vizualnih komunikacija', 'Dizajn u digitalnim medijima / dizajn interakcija', 'Dizajn ambalaže', 'Industrijski / produkt dizajn', 'Prostorne i grafički intervencije i sistemi', 'Modni i odjevni dizajn', 'Cjeloviti projekt/proizvod' i 'Koncept / inicijativa / kritički dizajn'.

Selekcijsku komisiju ove su godine činili grafički dizajneri Boris Greiner, Dejan Dragosavac Ruta i Ana Labudović, produkt dizajner Vedran Kasap, modni dizajner Tomislav Mostečak, dizajnerica Nika Pavlinek i programer i UX konzultant Mario Lončarić. U međunarodnom ocjenjivačkom sudu pridružili su im se i američka grafička dizajnerica Susan Sellers te srpski grafički dizajner Slavimir Stojanović, koji će odlučiti o nagradama i priznanjima.

  • +26
Izložba hrvatskog dizajna 1718 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HDD

Nagrade i priznanja dodjeljuju se u svih osam profesionalnih, odnosno studentskih kategorija. Osim ovih nagrada, koje vrednuju najbolja ostvarenja u različitim područjima dizajnerskog djelovanja, dodijelit će se i Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva projektu ili inicijativi koja je svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom široke društvene prepoznatljivosti obilježila hrvatsku dizajnersku scenu i njezin širi kontekst u protekle dvije godine. Nominirane za ovu nagradu tportal je već predstavio, a oni su Nikola Đurek sa suradnicima za knjigu Osnove oblikovanja pisma, Iva Letilović, Igor Pedišić i Vladimir Končar za Posjetiteljski centar Mali Arsenal i Damir Gamulin sa suradnicima za Obiteljski hotel Amarin.

Također, pod pokroviteljstvom Međunarodnog vijeća za dizajn Ico-D, dodjeljuje se i posebna nagrada Ico-D Excellence Award. Upravni odbor Hrvatskog dizajnerskog društva ove je godine Nagradu HDD-a za životno djelo odlučio dodijeliti teoretičaru umjetnosti i dizajna Matku Meštroviću.

Sve nagrade bit će dodijeljene u sklopu otvorenja izložbe, 25. listopada u 20 sati.

Dan kasnije, 26. listopada, od 17 i 30 sati u atriju MUO Susan Sellers i Slavimir Stojanović održat će predavanja.

Izložba hrvatskog dizajna 1718 trajat će do 25. studenog, a prati je novo izdanje publikacije 'Pregled hrvatskog dizajna' na 480 stranica.