'OBLOMO' U RIJECI

Zauzeti ljenčarenjem: Slovenski umjetnik plaća vam da se izležavate i ne radite ništa

19.08.2020 u 12:56

Bionic
Reading

Što ćemo raditi i kako ćemo preživjeti onda kad automatizacija i strojevi konačno preuzmu naše poslove? Pa naravno, natjecat ćemo se u tome tko je lijeniji. U Rijeci za koji dan možete isprobati kako zaraditi ne radeći ništa korištenjem instalacije slovenskog umjetnika Saše Sedlačeka koji će je predstaviti u Exportdrvu 21. kolovoza

Smještena u lounge zoni Exportdrva u Rijeci, instalacija 'Oblomo' sastavljena je od ležaljki, raznih senzora i sustava koji upošljava računalni vid i strojno učenje, a posjetiteljima će u zamjenu za njihovu lijenost i besposličarenje isplaćivati Oblomo Coin u njihove elektronske novčanike. Korisnici će tu kriptovalutu moći proizvoditi i u udobnosti vlastita doma na svojim računalima i telefonima. Coini će se moći trošiti na platformi Oblomo Bay, elektronskoj trgovini reklama, kampanja i projekata, na kojoj će biti dostupni i drugi proizvodi i usluge poput zabavnih aplikacija, promotivnih majica i naočala za spavanje.

Instalacija 'Oblomo: zaposlen lijenošću' temelji se na projektu Oblomo Saše Sedlačeka, blockchain platformi za vrednovanje lijenosti u doba sve prisutnije automatizacije rada i umjetne inteligencije, i bit će prvi put predstavljena javnosti.

Projekt je dobio ime prema romanu 'Oblomov' ruskog pisca Ivana Gončarova iz 1859., u kojem je glavni lik Ilija Ilič Oblomov, nedvojbeno najljeniji junak u svjetskoj književnosti. Iako većinu vremenu provodi u krevetu, Oblomov zapravo nije tolika lijenčina – ili je lijen samo u fizičkom smislu – budući da je u intelektualnom smislu prava vatrena kugla energije.

'Oblomov' je vizionarska reprezentacija pojedinca 21. stoljeća, u kojem će fizički posao uskoro obavljati umjetna inteligencija i roboti. S obzirom na uništavajući utjecaj neprekidna ljudskog djelovanja na okoliš, projekt nosi i važnu poruku o očuvanju okoliša i zdravlja: ljenčarenje je organsko, ekološko i zdravo.

Otvara se 21. kolovoza u 19 sati u Exportdrvu, gdje ostaje do 30. rujna, a moći ćete je posjetiti do 13. rujna svakim danom od 17 do 21 sat, dok će nakon tog datuma do 30. rujna biti otvorena svakim danom od 11 do 21 sat.

Sašo Sedlaček je diplomirao kiparstvo i video na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Ljubljani (UL ALUO), gdje od 2015. godine radi kao izvanredni profesor za video i nove medije. Projekt je koproduciran u okviru programskog pravca 'Dopolavoro' projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.