OSVRT NENADA BARTOLČIĆA

Zašto ekipa s Prisavlja ne voli knjigu?

30.09.2013 u 15:24

Bionic
Reading

Nakon što je bez alternative ukinuta jedina specijalizirana emisija o knjizi 'Knjiga ili život' emitirana u programu HRT-a, Nenad Bartolčić s portala Moderna vremena info osvrnuo se na taj slučaj

U tekstu objavljenom na stranici Moderna vremena Info glavni urednik tog portala Nenad Bartolčić osvrnuo se na slučaj uklanjanja jedine specijalizirana emisija o knjizi 'Knjiga ili život' emitirane u sklopu programa HRT-a 2 i uopće status knjige na javnoj televiziji.

Kako bi se informirao o zastupljenosti sadržaja vezanih uz knjigu i čitanje još krajem kolovoza poslao je upit adresiran na adrese rukovodećih kadrova HRT-a Gorana Radmana, Gorana Rotima, Marije Nemčić, Jasmine Božinovska Živalj, Gordane Mrđen, Maje Tokić, Deana Šoše i Vlatke Kolarović.

Mjesec dana kasnije, odgovor je došao samo od Maje Tokić, glavne programske urednice HTV 2 koja je informirala da će u dnevnom talk showu 'Svaki dan, dobar dan' na HTV 2 povremeno biti riječi o knjigama i kulturi čitanja.

Tokić je ujedno objasnila da je u prošloj programskoj shemi 'emisija 'Knjiga ili život' išla sasvim 'nelogično' na HTV 2, na kanalu čiji je osnovni sadržaj: sport, zabava i glazba te da je njezin prijedlog bio da se emisija prebaci na primjereniji kanal i dobije bolje vrijeme emitiranja.

'Stoga sam ponudila kolegama s Prvog i Trećeg (kanal specijaliziran za kulturu i umjetnost) da u skladu sa strategijom svojih kanala emitiraju ovaj hvalevrijedan javni sadržaj', rekla je Tokić.

Bartolčić se u svome tekstu pita zbog čega je emisija ukinuta, a da nije zamijenjena nekom novom dodavši da ne preostaje zaključiti da Goran Rotim i, kako kaže, 'društvo s Prisavlja jednostavno ne vole knjigu'.

'Očito da nas u knjižnom sektoru opet čeka isti put. Valja nam se najaviti na razgovor glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu i podsjetiti ga da knjiga nije babaroga koje bi se netko na HRT-u trebao bojati samo zato jer je možda negdje čuo onu Brechtovu 'Knjiga je oružje, uzmi je u ruke', zaključio je.

Cjelovit tekst dostupan je na stranici.