ZA ZAŠTITU PRIRODE

Započeo Zeleni filmski festival u Rijeci

12.12.2016 u 20:14

Bionic
Reading

Drugi Zeleni filmski festival, koji organizira riječka udruga Ekološko-socijalni forum, počeo je u Rijeci, a do 14. prosinca bit će prikazano 11 dugometražnih dokumentarnih filmova koji promiču održiv razvoj i zaštitu prirode

Maskota festivala je zeleni morski konjic, a slogan festivala Let's make It Green.

Tijekom Zelenog filmskog festivala bit će prikazani dokumentarni filmovi Utrka s izumiranjem, Sjeme vremena, Reciklirani orkestar, Rijeka koja mijenja smjer, Elemental, Happy, Samo to pojedi, Pod naponom, Iznad svega drugog, Pasivna pasija, (R)evolucija te animirani film Konferencija životinja.

Teme filmova su održivi razvoj, zaštita okoliša, zdrava hrana, obnovljivi izvori energije, klimatske promjene, ljubav prema životinjama i očuvanje ugroženih životinjskih vrsta, bioraznolikost, problem pitke vode, zaštita oceana i problem kiselosti morskih voda. Obrađuju i teme zbrinjavanja otpada i recikliranja, duhovnosti, globalnog zagrijavanja, ekološkog aktivizma, zelenih gradova...

Uz projekcije, najavljeno je više predavanja, radionica, rasprava i drugih edukacijskih sadržaja. Maskota festivala je zeleni morski konjic, a slogan festivala Let's make It Green.

U Ekološko-socijalnom forumu smatraju da je film jedan od najatraktivnijih načina za privlačenje zanimanja šire javnosti, pa i tako žele skrenuti pozornost na probleme očuvanja prirode, socijalne pravde i razvoja demokracije. Iz udruge ističu da rade i na drugim projektima kao što su Green Life – web portal, Zeleni radio, projekt Zeleni film i u vašoj školi, Adriatic Defender – program očuvanja Jadrana za mlade iz Hrvatske i EU-a, projekti Zeleni centar – Zelena knjižnica te Zeleni taxi.