SAMOODRŽIVO NASELJE

Zamislite život bez režija, moguće je

03.09.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Kao odgovor na neka od najvećih gorućih ekoloških, socijalnih i ekonomskih pitanja u svijetu, nizozemska kompanija ReGen Villages B.V. i arhitektonska tvrtka EFFEKT iz Kopenhagena razvile su inovativan model stanovanja nazvan ReGen Villages (regenerativna sela). Ovaj model komunalno samoodrživih naselja, korak bliže ostvarenju snova o 'životu bez režija', predviđa gradnju širom svijeta, a već ove godine u Nizozemskoj kreće izgradnja prvog

Projektni tim koji je razvijao model ReGen sela sagledao je sve opasnosti koje rast svjetske populacije sa sobom nosi, od globalnog zatopljenja i prehrambene krize do općeg nedostatka resursa. S obzirom na to da je jedan od najvećih uzročnika uništavanja okoliša i gubitka biološke raznolikosti poljoprivredna industrija, temelje svog sustava postavili su na održivom poljoprivrednom modelu.

'Gradsko stanovništvo diljem svijeta naporno radi kako bi moglo plaćati svoje hipoteke za domove, električnu energiju, vodu, grijanje, hlađenje, ali i hranu. Mi smo osmislili domove koji rade za vas – proizvode čistu energiju, vodu i hranu, a sve izvan javne mreže i na zemljištima povoljnih cijena izvan velikih gradova', objašnjava za Arch DailySinus Lynge, suosnivač EFFEKT-a i dodaje da ReGen sela u svom dizajnu integriraju postojeće tehnologije koje pružaju čistu energiju, vodu i hranu tik do kućnog praga.

Tako koncept obuhvaća niz inovativnih tehnologija, poput energetski pozitivne kuće koja stvara više energije nego što je potroši, obnovljivih izvora energije i sustava njezina skladištenja ili sustava za recikliranje otpada i vode.

Tu je i proizvodnja hrane visokog prinosa tik uz dom, a predviđen je i vertikalni uzgoj povrća u akvaponskim i aeroponskim sustavima u kojima se uz znatno smanjenu potrošnju vode i bez korištenja tla paralelno uzgajaju ribe i povrće. U ovim sustavima voda iz ribnjaka, koju prerade bakterije, služi kao hrana biljkama koje je pročišćuju i obogaćuju kisikom, nakon čega se vraća u ribnjak. Potrebe za gnojidbom nema pa tako ni zagađenosti štetnim fosfatnim i dušičnim spojevima.

ReGen Villages koncept

Polovica svjetske populacije trenutno živi u gradovima, a računa se da bi učinkovitost ReGen sustava mogla smanjiti ovisnost kućanstava o ubrzanom načinu života u urbanim sredinama. To bi moglo pokrenuti i novi val periurbanizma i ruralnog razvoja koji su dobar preduvjet za održiviju preraspodjelu gustoće stanovništva diljem našeg planeta, a koja bi rasteretila lokalne i nacionalne vlasti područja koja su pod velikim pritiskom prenapučenosti.

Osim što preraspodjela gustoće naseljavanja doprinosi okolišu i financijama, koristi će biti vidljive i u društvenim vrijednostima jer stvara se okvir za osnaživanje obitelji i razvija pravi smisao zajednice, čovjeka vraća prirodi, a potrošnju povezuje s proizvodnjom.

Kompanija ReGen Villages B.V. u razvoju naselja računa na potporu svih koji žele ulagati u održivost, a nakon prikupljanja sredstava i stjecanja odgovarajuće površine zemljišta surađivat će s lokalnim konzultantima kako bi model najbolje prilagodili lokalnom okruženju.

ReGen Villages vizualizacije

Modeli samih kuća optimizirat će se za uvjete koje diktira određena lokacija, a ovisno o tim uvjetima primjenjivat će se i različite tehnologije gradnje. Osim kišnice, kao jednog od izvora vode, ili fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije, kuće će imati i staklene ovojnice za učinkovitiju regulaciju temperature.

Prva ReGen Village zajednica počet će se graditi već ove godine u nizozemskom gradu Almereu, jednom od najbrže rastućih gradova Europe. Zamišljen kao prigradsko naselje na istoku Amsterdama, Almere je od svog osnutka 1976. godine privukao gotovo 200 tisuća stanovnika i 16,5 tisuća poduzeća, a ReGen Village mu dovodi novih sto domova.

U bliskoj budućnosti ReGen Village naselja niknut će i u Švedskoj, Norveškoj, Danskoj i Njemačkoj, a u planu je i širenje na više kontinenata, posebno u zemlje suočene s različitim posljedicama globalne krize.