KLASIKA NA TRAVI

Zagrepčani pozdravili ljeto 'simfonijskim piknikom'

22.06.2015 u 12:13

  • +9

Koncert Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a na Trgu kralja Tomislava

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Bionic
Reading

Mnoštvo gledatelja okupilo se u nedjelju na travnjaku Trga kralja Tomislava kako bi uz glazbu Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a proslavili Svjetski dan glazbe i početak ljeta

Velika svečanost glazbe na Trgu kralja Tomislava počela je 20. lipnja. Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda, na velikoj pozornici pored Umjetničkog paviljona predstavio je izbor francuskih šansona, šlagera i evergrina, koji su publiku pod kišobranima podsjetili na Zagreb i Pariz iz prošlih vremena. Gosti su im bili Ana Opačak, Sreten Mokrović te harmonikaš Marjan Krajna i Filip Novosel na braču. Kako je večer odmicala, tako je i publika bila sve brojnija, a dočekala je i prestanak kiše, pa je u 21 sat sve bilo spremno za nastup Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom novoizabranog šefa dirigenta Andreasa Marinella. Oni su pak svoj program, u suradnji s nekima od najistaknutijih imena hrvatske gipsy jazz scene – gitarista Matu Matišića i violinista Marka Firsta, te uz pjevačicu Jelenu Radan - posvetili ikoni francuskog gipsy jazza, slavnom gitaristu i skladatelju Djangu Reinhardtu.

Ovogodišnje događanje 'Glazba i grad' dio je Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj, a osim što su sva tri koncerta bila u znaku Francuske, na nedjeljnom koncertu Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a nastupili su i francuski solisti.


Na sam Svjetski dan glazbe i prvi dan ljeta, 21. lipnja, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a predvođeni maestrom Aleksandrom Markovićem, privukli su tisuće ljudi na Trg kralja Tomislava koje su uživale u izboru omiljenih skladbi francuskog simfonijskog i opernog repertoara. U tome su im se, kao solisti, pridružili gosti iz francuske, mladi glazbenici koji se svrstavaju među najtraženije virtuoze svojih instrumenata: violončelist Edgar Moreau i trubač David Guerrier. Od Rimskog karnevala Hectora Berlioza preko Dueta cvijeća Léa Delibesa, Meditacije Julesa Masseneta i Pavane Gabriela Fauréa do glasovitog Bolera Mauricea Ravela, nizali su se francuski klasični hitovi. Svoj nastup pred razgaljenom publikom, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a te maestro Aleksandar Marković zaključili su izvedbama francuske himne Marseljeze, i hrvatske himne Lijepa naša.

Namjera Svjetskog dana glazba, pokrenutog 1982. na inicijativu francuskog Ministarstva kulture, da glazba dopre do svih, bila je tako ispunjena ne samo mogućnošću da svatko tko se zatekne na Trgu kralja Tomislava slobodno i opuštenoj atmosferi uživa u glazbi, već i zahvaljujući izravnim prijenosima koncerata na Radio Sljemenu te programima HTV-u.