PREDSTAVLJEN PROJEKT

Zagrebu treba nova gradska knjižnica od 20 tisuća kvadrata

21.02.2013 u 16:42

Bionic
Reading

U prostoru ZgForuma u Gajevoj otvorena je izložba 'Nova Gradska knjižnica u Zagrebu', koja je dio šire kampanje za pronalazak lokacije od najmanje 20 tisuća četvornih metara u koju bi se trebala preseliti knjižnica iz Starčevićevog doma, odavno neadekvatnog za sve potrebe knjižničara i građana

Statistike su impresivne: 434 tisuće knjiga, oko 23 tisuće članova, 325 tisuća posudbi u prošloj godini, broj posjeta pak oko 220 tisuća. To su rezultati rada Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu za 2012., no jedna je brojka u svemu tome bolno poražavajuća – 2.600 metara četvornih prostora koji često prokišnjava ili je poplavljen, zbog čega su ugrožene i brojne vrijedne stare knjige koje se tu čuvaju.

Ukratko, Zagrebu treba nova i velika Gradska knjižnica, o čemu govori i sinoć otvorena izložba u ZgForumu, koja analizira aktualno stanje gradskih knjižnica te predlaže rješenja za budućnost. Procjenjuje se kako bi nova Gradska knjižnica trebala imati najmanje 20 tisuća četvornih metara prostora, s obzirom na to da je trenutačno tek 30 posto fonda knjiga u Gradskoj knjižnici, a ostatak je dislociran. No napominje se i kako su gradske knjižnice u međuvremenu postale 'nove katedrale', o čemu svjedoče primjeri brojnih svjetskih gradova s doista spektakularnim knjižnicama, od Seattlea do Santiago de Compostele.

Kako je na otvaranju izložbe 'Nova Gradska knjižnica u Zagrebu' istaknula Davorka Bastić, koja vodi Knjižnice grada Zagreba, prvi korak u svemu jest osnivanje povjerenstva za izbor lokacije te napomenula važnost gradskih knjižnica u socijalnoj integraciji, o čemu svjedoče programi rada s umirovljenicima, hendikepiranima i beskućnicima.

U svakom slučaju, izložba je tek početak kampanje za novu Gradsku knjižnicu, koja se nastavlja okruglim stolom u ZgForumu, u ponedjeljak 25. veljače u 13 sati.