u Zagrebačkom kazalištu mladih

Zagrebački plesni ansambl ponovno igra 'Okvir' u Zagrebu

01.02.2023 u 16:26

Bionic
Reading

Nakon brojnih i uspješnih gostovanja po Hrvatskoj, Zagrebački plesni ansambl napokon u Zagrebu izvodi predstavu 'Okvir', i to 16. i 19. veljače u 20 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih

Nakon premijere krajem 2021. u ZKM-u, predstava je uspješno izvedena u Šibeniku, Karlovcu, Rijeci, Novoj Gradiški, Slatini i Poreču! Za zagrebačku publiku predstavu igra nova postava ansambla; Luna Lilek, Silvija Musić, Endi Schrötter i Karlo Topolovec, stoji u najavi.

Kao polazište za umjetnički proces odabrano je propitivanje pojma narcizma - u kojoj mjeri je narcizam prisutan u društvu i pojedincu, koliko je u različitom opsegu dio naše svakodnevice – u suvremenom društvu u kojem smo svi opterećeni sami sa sobom? Inspiraciju za rad koreograf i autor predstave Borna Babić pronalazi u knjizi Narcizam: poricanje istinskog sebe američkog psihoterapeuta Alexandera Lowena, a o radu kaže: 'Oduvijek me zanimala ta kontradikcija između narcističkog i skromnog, a koja je, uvjeren sam, u svima nama. Kad i kako odabiremo jednu od te dvije vlastite strane, što ih aktivira i jesu li ti prijelazi svjesni. Puno sam se puta susretao i prepoznavao u sebi i drugima te dvije pozicije te sam ih poželio dublje razumjeti.'

'U ovom nultom vremenu, vremenu praznog hoda, u vremenu podijeljenosti i odijeljenosti, jesmo li uopće još sposobni biti skupa? Shvaćamo li prisustvo drugih - njihovo djelovanje i odluke - bilo kako drukčije osim kao smetnju ili povod za natjecanje? Kolektivni organizam u kojem svaki pojedinačni element nema svijest o međusobnoj povezanosti i suovisnosti dolazi do iscrpljivanja, jer nema životvornog protoka. Raspad je neminovan, a time i promjena.

Raspad. Promjena. Reset.

Što dalje? U prostranstvu varijanti, u paralelnim dimenzijama različitih scenarija, postoji prvi korak koji je stvaranje novog okvira. Okvir je omeđivanje. Definiranje teritorija. No, paradoksalno, okvir je i prostor sagledive slobode. I opet paradoks: razgovarajući s drugima, najviše saznajemo o sebi, vlastitom egu i njegovim koordinatama. A kada se spozna da je ego dijete straha, svakoga od nas, onda srce zna da ga može umiriti. Okvir je mogućnost odučavanja i ponovnog učenja lekcije zvane Biti čovjekom.“, piše dramaturginja Katarina Pejović.

Borna Babić plesni je umjetnik iz Rijeke, diplomirao je na cijenjenoj nizozemskoj plesnoj akademiji Codarts Rotterdam, a posljednjih nekoliko godina pleše u svjetski poznatoj plesnoj kompaniji Ultima Vez / Wim Vandekeybus u Bruxellesu u Belgiji. Uz Davidea Belottija, koji je ujedno asistent koreografa, Babić potpisuje autorstvo koncepta. Glazbu su napravili Nenad Kovačić i Nils Peschanski, dok scenografiju i kostimografiju potpisuju Zdravka Ivandija Kirigin i Ana Mikulić. Detaljne informacije pronađite na službenoj web stranici ansambla.