PREMIJERA INTERFACE

Zagrebački plesni ansambl obilježio 40 godina

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.09.2010 09:57
  • Objavljeno 15.09.2010 u 09:45
Interface 2

Interface 2

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Zagrebački plesni ansambl (ZPA) obilježio je večeras četiri desetljeća djelovanja premijerom predstave "Interface" održanom u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZeKaeM).

Predstavu u koreografiji umjetničke voditeljice toga ansambla Snježane Abramović Milković izveli su Zrinka Lukčec, Sara Barbieri, Darija Doždor, Petra Chelfi, Aleksandra Mišić, Martina Nevistić, Ognjen Vučinić i Elvis Hodžić.

Dramaturgiju potpisuje Saša Božić, asistent koreografa je Ognjen Vučinić, scenografkinja Iva Matija Bitanga, kostimografkinja Emina Tataragić, a dizajner svjetla Aleksandar Čavlek.

Riječ je o velikoj ansambl predstavi za osam plesača i to je četvrta koreografija Snježane Abramović Milković.

Kako se navodi na internetskim stranicama ansambla, "polazišna točka istraživanja u predstavi je odnos virtualnog i realnog u iskustvu suvremenosti, čija je granica sve poroznija".

Predstava tako, dodaje se, preuzima svjetove kompjuterskih igara, njihov grafizam i funkcije, baveći se načinom na koji iskustvo virtualnog afirmira nove potencijale razmišljanja o našim identitetima: poželjnim, fetišističkim, lažnim; mnoštvu identiteta kojima smo naseljeni.

Objašnjava se da je koreografkinja organizirala plesni materijal kao niz naoko nepovezanih susreta, podudarnosti i međudjelovanja, koji, slučajno ili ne, oblikuju naše živote.

Lucija Bušić

Lucija Bušić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Dramaturgija pak počiva na ideji svakodnevnoga koje postaje virtualno u našem unutrašnjem iskustvu zbog potrebe da pobjegnemo od kaotičnosti svakodnevice.

Zvukovi u predstavi u rasponu su od vinilnog šuma i pucketanja, do raznih terenskih snimki iz vlastitih i tuđih arhiva te kratkih fragmenta.

Projekt su novčano poduprli Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport grada Zagreba i Ministarstvo kuture RH.

Reprizne izvedbe bit 15. i 16. rujna.

Kako je rečeno na kraju predstave, ZPA ugledni je ansambl suvremenoga plesa koji je, zahvaljujući kontinuitetu rada, stvorio velik broj plesača i plesnih stručnjaka koji danas uspješno djeluju u zemlji i inozemstvu.

Nastupao je na svim važnijim festivalima u zemlji, a i u inozemstvu gostuje na uglednim festivalima i kazališnim kućama.

Plesači ZPA sustavno se obrazuju kod priznatih domaćih i stranih koreografa i pedagoga.

Za poseban doprinos razvoju hrvatskoga kazališta taj plesni ansambl nagrađen je Nagradama hrvatskoga glumišta u kategoriji najbolje koreografije i najbolje plesačice 2004. te najboljega plesača i scenografije 2006.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi