večeras

Zagrebački plesni ansambl gostuje na 69. Splitskom ljetu

01.08.2023 u 09:45

Bionic
Reading

Večeras s početkom u 21 sati u Dvorištu HNK Split u suradnji s Multimedijalnim kulturnim centrom izvest će se energična plesna predstava GORE Zagrebačkog plesnog ansambla

O predstavi

Svojom najnovijom produkcijom Gore, Zagrebački plesni ansambl predstavlja pomlađeni i sve ženski postav. Gore je predstava o zajedničkom putovanju šest plesačica, o stanju povišenih emocija, o uzbuđenosti i ushitu bivanja u kolektivu. U zajedničkim ritualima otkrivaju odgovornosti pojedinca prema zajednici te zajednice prema pojedincu. Dinamična izvedba prikazuje životnu korelaciju šest žena, njihovo zajedničko putovanje i postaje kroz koje unutar plesnih karijera prolaze. Amazonski freestyle pokreti opisuju solidarnost, hrabrost, protivljenje, zajedništvo te individualnu i grupnu odgovornost.

Ferenc Fehér plesni je umjetnik i koreograf rođen u Mađarskoj. Kao samouki plesač razvio je jedinstven, izražajni stil koji je kombinacija uličnog plesa, elemenata borilačkih vještina i životinjskih pokreta. Svoje predstave izvodi na plesnim i kazališnim festivalima diljem svijeta. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada među kojima izdvaja specijalno priznanje na 6. Međunarodnom koreografskom natjecanju u Jeruzalemu i nagradu žirija na 22. Međunarodnom festivalu suvremenog plesa Masdanza za predstavu The Station, nagradu za najboljeg koreografa na Međunarodnom kazališnom festivalu Alef u Tabrizu za predstavu Lift, glavnu nagradu na 16. Festivalu suvremenog plesa u Veszprému za predstavu Morgan and Freeman te nagrade Arriaga na Be Festivalu u Birminghamu i Rudolf Laban za najbolju predstavu suvremenog plesa 2010. godine u Mađarskoj za predstavu Tao Te. Ferenc je i dobitnik mađarske nagrade Sándor Hevesi, koja se daje umjetnicima zaslužnim za promicanje mađarskog kazališta u svijetu. Kao pedagog, radionice je držao u brojnim državama u Europi (Nizozemska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Poljska, Rumunjska, Italija, Bugarska, Latvija, Rusija), Egiptu, Kini, Iranu, Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoj Americi i Kanadi.

Zagrebački plesni ansambl (ZPA) utemeljila je plesna umjetnica Lela Gluhak Buneta 1970. godine, a od 2014. vodi ga producentica Petra Glad Mažar. Kroz godine postojanja i smjene više umjetničkih voditelja, ZPA kontinuirano inzistira na originalnim autorskim projektima, visokoj umjetničko-izvođačkoj razini i performativnoj snazi izvođača. Suradnje s koreografima i pedagozima iz zemlje i inozemstva te raznim umjetnicima iz domene kazališne, glazbene i likovne umjetnosti, doprinijele su jedinstvenoj spremnosti ansambla da odgovori na izazove najrazličitijih autorskih poetika i podiže razinu svojih produkcija. Kao takav, ZPA je obilježio karijere velikog broja hrvatskih plesača i plesnih stručnjaka koji danas uspješno djeluju u zemlji i inozemstvu. Za doprinos razvoju hrvatskog kazališta Zagrebački plesni ansambl nagrađen je Nagradama hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje koreografije (2004., 2012., 2018.), najbolje plesačice (2004., 2016.), najboljeg plesača (2004., 2006., 2012.), najbolje scenografije (2006.), te najbolje plesne predstave u cjelini (2008., 2012.). Zagrebački plesni ansambl svoje radove kontinuirano predstavlja u kazalištima i na festivalima u Hrvatskoj, a kao hrvatski predstavnik gostovao je diljem svijeta; u gotovo svim europskim zeljama te u Rusiji, Izraelu, Južnoj Koreji, Egiptu, Dominikanskoj republici i Meksiku.

Na trenutnom repertoaru ansambla su predstave: Staging a Play: Tartuffe (Matija Ferlin, 2017.), Other (David Hernandez, 2018.), ESC ROOM (Natalija Manojlović, 2018.) te Vidljivo Nevidljivo (Dolma Jover, 2018.)

Koreografska ideja: Ferenc Feher

Asistent koreografa: Petra Valentić

Izvode: Margareta Firinger, Luna Lilek, Silvija Musić, Gendis Putri Kartini, Linda Tarnovski, Jovana Zelenović

Glazba: Nenad Kovačić, Ferenc Feher

Kostimografkinja: Zdravka Ivandija Krigin

Asistentica kostimografije: Ana Mikulić

Multimedijalni kulturni centar (MKC) je ustanova u kulturi osnovana 1998. godine u Splitu. Osnivač ustanove je Grad Split. MKC obavlja djelatnost centara za kulturu koja obuhvaća kreiranje i predstavljanje kulturnih i umjetničkih programa različitih područja (likovne odnosno vizualne umjetnosti, glazbeno - scenske umjetnosti, film i video i drugo) te upravlja prostorom Doma mladih kojeg koriste brojne organizacije civilnoga društva i drugi akteri.