razgovori o filmu

Zagrebački Kinoklub najavljuje susret s čovjekom koji je režirao Dvornikovu 'Afriku'

06.10.2021 u 12:05

Bionic
Reading

Gost Monsterclassa koji će se održati u petak, 8. listopada u Kinoklubu Zagreb je redatelj Vladislav Knežević

Prekaljene kinoklubaše teško je impresionirati, no ovih dana u zagrebačkom Kinoklubu, javljaju nam, ipak vlada nemalo uzbuđenje jer im u goste na njihov tradicionalni Monsterclass dolazi 'master i monster' eksperimentalnog filma, Vladislav Knežević - čovjek koji je svojedobno režirao spot za legendarnu pjesmu Dine Dvornika 'Afrika'.

Dino Dvornik Izvor: Društvene mreže

Već Kneževićeva kratka biografija intrigira uoči tog susreta: stekao je filmsko obrazovanje u Zagrebu i Haagu te od kraja 1980-ih radi eksperimentalne i umjetničke filmove koje je prikazao na više od 200 festivala i izložbi u Europi, SAD-u, Australiji, Japanu i Brazilu. Dobitnik je dviju kritičarskih nagrada Oktavijan (za filmove Arheo 29 i A.D.A.M.) i sudjelovao je na tri izložbe „HT nagrada za suvremenu umjetnost“ u MSU-u. Kao redatelj realizirao je gotovo 2.000 televizijskih emisija i dokumentarnih projekata (Drugi format, Modul 8, Briljanteen, Animatik...). Također je bio suosnivač i kustos festivala eksperimentalnog filma 25FPS.

Knežević je, uz sve to, i dugogodišnji kinoklubaš, i kao filmski autor i kao veliki ljubitelj KKZ-ove tradicije. U njegovom radu tako možemo vidjeti animaciju i 3D-efekte iz visoke produkcije, ali i gerilske metode avangarde iz vremena filmske trake. Kroz svoje filmove 'Imploder' (2021.) i 'Psihogeneza' (1989.) Knežević će vas tako - pridružite li se Monsterclassu -provesti kroz posve različita iskustva svog filmskog rada.

Neovisno o tehnikama, Knežević se u svojim filmovima bavi rubnim područjima stvarnosti, utilitarno-fantastičnim konstruktima i posljedicama tehnološko-znanstvenih istraživanja na ljudsko iskustvo. Kako uspijeva ove eterične, ali aktualne i uznemirujuće teme prikazati putem filma? Kako se njegov proces rada kreće od početne ideje preko okupljanja ekipe do konačne realizacije? Kako je od eksperimentalnog filma došao do aktualnog 3D animiranog filma i 'virtual reality'projekta Aqualia? Zašto mu je amaterski filmski rad i dalje super? Iz Kinokluba javljaju kako pretpostavljaju da će im jedan Monsterclass biti premalo za sva pitanja koja će Kneževiću postaviti voditelj Luka Ostojić i publika. Gdje i kad, pitate se? U petak 8.10. u 19:00 u Kinoklubu Zagreb, živo i uživo.

Za više informacija slobodno se obratite Kinoklubašima na adresu elektroničke pošte promocija@kkz.hr ili na broj mobitela 091 3386423 (Dražen).