EVO TKO JE DOBIO NAJVIŠE

Zagrebačka županija za programe u kulturi izdvojila 3, 2 milijuna kuna

22.08.2019 u 10:49

Bionic
Reading

Zagrebačka županija ove je godine za programe u kulturi izdvojila 3,2 milijuna kuna, gotovo trećinu tog iznosa, nešto preko milijun kuna, namijenila je zaštiti spomenika

Sredstva je dodijelila temeljem javnog natječaja, za šest 'kategorija', a korisnicima će se doznačiti do kraja godine. Nešto više od milijun kuna, koliko je županija izdvojila za zaštitu crkava, kapela, tradicijskih drvenih kuća, arheolološka istraživanja 'podijelilo' je 35 programa, dobili su od deset tisuća do 50 kuna kuna.

Za 106 manifestacija u kulturi izdvojeno je 874 tisuće kuna, mahom za neprofitne programe te tradicionalne priredbe i manifestacije od značaja za županijsku, odnosno državnu razinu.

Najviše je, 150 tisuća kuna dobilo Pučko otvoreno učilište Samobor za 44. samoborsku glazbenu jesen.

Za muzejsko-galerijsku djelatnost 434 tisuće kuna

Za 64 programa muzejsko-galerijske djelatnosti, župnija je dodijelila 434 tisuće kuna. Najviše je, 25 tisuća kuna, dobio projekt Izvedba interijera 'Rekonstrukcija Tumula 139', koji je prijavila Javna ustanova Park prirode Žumberak i samoborsko gorje. Otkup drugog dijela zbirke Vranyczany, projekt Muzeja Brdovec županija je podržala sa 15 tisuća kuna.

Za 45 programa iz izdavačke djelatnosti dodijelila je 326 tisuća kuna, sufinancirala je izdanja koja se odnose na očuvanje baštine, povijest i kulturu, ali i književna izdanja neprofitnih društava te izdanja novih kvalitetnih i značajnih suvremenih pisaca iz Zagrebačke županije.

Za 13 programa iz knjižnične djelatnosti županija je dodijelila gotovo 290 tisuća kuna, uglavnom za nabavu novog fonda zavičajnih zbirki. Programe iz amaterizma, njih 58, podržala je sa 275 tisuća kuna, sredstva su većim dijelom usmjerena na praćenje rada kulturno umjetničkih društava, amaterskih kazališta, folklornih i glazbenih društava. Formalni zaključak o potpori programima u kulturi, donio je župan Stjepan Kožić, a objavljen je na mrežnim stranicama zagrebačke županije.