neprimjereno ponašanje

Bauk: I Grmoja i Jandroković zaslužuju žuti karton, uvredljivi nadimci i uvrede nisu dobri za političku kulturu

10.05.2019 u 13:34

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsena Bauk u petak je ocijenio, kometirajući novinarima sinoćnju razmjenu uvreda između Mostova zastupnika Nikole Grmoje i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića (HDZ), da takvo ponašanje nije uobičajeno u Saboru, a pogotovo nije dobro za političku kulturu u Hrvatskoj

„Nogometnim rječnikom rečeno, to bi bilo za žuti karton jednome i drugome, ali ako bi se smirila situacija, ne bi se vadili crveni“, poručio je Bauk.

Odnos HDZ-a i Mosta u nekoliko zadnjih godina prolazio je faze od ljubavi do mržnje i nazad, tako da su sada u fazi u kojoj se međusobno vrijeđaju, a mi ostali promatramo, dodao je.

„Nije uobičajeno u Saboru nazivati ljude nadimcima, a nije ni dobro za cjelokupnu političku kulturu u Hrvatskoj“, odgovorio je Bauk na novinarsko pitanje je li uobičajeno nazivati nekoga u Hrvatskom saboru 'smećem', ali i nadimcima, što je činio Grmoja tvrdeći da to 'nije uvreda nego karakteristika'.

No, dodao je Bauk, i iz Kluba zastupnika HDZ-a dolaze uvrede i prema drugim saborskim zastupnicima i prema cijelim strankama i određenim manjinskim skupinama.

„To što se dogodilo jučer nije prvi put da bismo sada trebali previše analizirati. Mislim da se nedovoljno često koriste poslovničke ovlasti predsjedatelja o oduzimanje ovlasti zbog govora mržnje i sličnog. Ni jučer nitko nije dobio opomenu. Predsjednik Sabora je smatrao dovoljnim da na uvredu odgovori uvredom i dao je stanku nakon koje se situacija smirila“, podsjetio je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

  • +18
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

 Što se reakcije Mostovaca tiče nakon što u Saboru nisu prošli njihovi prijedlozi, Bauk je kazao da kada bi svatko, kada mu ne prođe prijedlog, krenuo reagirati na taj način, tada bismo svaki put imali nekoliko takvih 'klimaksa' u Sabornici.

 „Parlament služi tomu da iznosite svoje prijedloge, većina odlučuje, a građani na sljedećim izborima odlučuju tko je imao više argumenata“, naglasio je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

 Smatra da (Mostov) prijedlog proglašenja isključivog gospodarskog pojasa, o kojem je i njegova stranka bila suzdržana, nije tema oko koje se trebala dizati takva tenzija.

 To je Mostova predizborna tema i vladajući su očito odlučili kako je bolje da sada s tom pričom završe, nego da se povlači tijekom cijele kampanje, iako je tehnički gledano nisu morali jučer staviti na glasanje, naglasio je Bauk.

 Rekao je i da Jandrokovića do sada nije čuo da tako govori,  a smatra kako je to bilo motivirano time što ga je Grmoja osobno uvrijedio.

 „Jandroković je definitivno prešao crtu kontrole koju bi trebao imati predsjedatelj, posebno kada se tiče i njega osobno, jer loša reakcija na to je poziv i drugima da ga pokušaju izbaciti iz takta. On se kontrolirao u smislu da je odmah nakon toga dao stanku“, mišljenja je Bauk.

 Nije ugodno saborskim zastupnicima pa i premijeru, kada se na takav način krene osobno na njih pred milijunskim auditorijem. „Svatko u toj situaciji ima reakciju koja je možda neprimjerena“, zaključio je Bauk. No, napominje da tomu i služe poslovničke sankcije, a i javnost ocjenjuje.