IZLOŽBA U ZAGREBU

Putovanje u Rožavu, demokratsko društvo bez države temeljeno na ženskim pravima, ekologiji i jednakosti

24.10.2019 u 14:47

Bionic
Reading

Izložba 'Oblici slobode' grčke kustosice iLiane Fokianaki i Filmske komune Rožava, kolektiva koji djeluje u autonomnoj regiji Rožava čije ime znači zapad, a odnosi se na zapadni dio Kurdistana, današnju sjevernu Siriju, otvara se u četvrtak u zagrebačkoj Galeriji Nova.

Izložba stiže u Zagreb nakon Atene, kako bi predstavila kolektiv koji potiče lokalnu filmsku kulturu proizvodnjom novih filmova, obrazovanjem novih generacija filmaša te organiziranjem filmskih projekcija i razgovora o ulozi filma u suvremenom društvu.

'Posredujući iskustva dnevne borbe u građanskom ratu u Siriji te kolektivni napor Rožave da izgradi novo društvo, izložba 'Oblici slobode' bavi se vrijednostima i idealima Rožavske revolucije', ističe se u najavi izložbe.

'To demokratsko društvo bez države temelji se na ženskim pravima, ekologiji i jednakosti u svim sferama života, dovodi u pitanje patrijarhalni sustav, osnažuje etničke i vjerske manjine te nadahnjuje otvaranje lokalnih demokratskih prostora', dodaje se. Sve odluke o društvenim pitanjima, od infrastrukture i energije do obrazovanja i nasilja u obitelji, raspravljaju se na javnim sastancima gdje se provodi kolektivno odlučivanje. Ovih dana Rožavska revolucija je pod jakim udarom američkog neokolonijalizma i Erdoganovog režima te se bori za opstanak.

Iz bogatog arhiva kolektivno proizvedenih filmova izložba predstavlja dio filmova koji su odabrani na temelju razgovora između kustosice iLiane Fokianaki i članova Komune, s ciljem predstavljanja metodologija, procesa mišljenja i radikalnih zamisli kolektiva.

Razvijajući gerilske strategije povezivanja šire publike gradova u Rožavi s filmskom produkcijom, Komuna koristi filmove lokalne produkcije i one zapadnog kanona, poput filmova Charlieja Chaplina i Bustera Keatona,  koje je prikazala u brojnim gradovima u regiji. 

'Odabir ovih filmova je pragmatičan: oni nadilaze jezičnu barijeru prikazivanjem nijemih filmova kako bi prenijeli poruku otpora, a izložba također uključuje neke od klasika Chaplina i Keatona koji u rožavskom kontekstu označavaju pobjedu potlačenih naglašavajući klasnu borbu i ulogu radničke klase', kažu iz Galerije Nova.

Izložba će nakon Zagreba biti predstavljena u nizu uglednih svjetskih galerija i umjetničkih prostora: e-flux, New York; Vera List Centre, New York; Van Abbemuseum, Eindhoven i Art Centre, New Zealand. 

Ona je nastavak  suradnje iLiane Fokianaki i kustoskog kolektiva WHW koji je u svibnju ove godine u galeriji State of Concept Athens predstavio svoju izložbu 'Otvorit ću vrata ravno, ravno u vatru' koja tematizira figuru partizanki i ulogu žena borkinja i aktivistica u različitim povijesnim i suvremenim borbama. Izložba će u prosincu biti predstavljena i u Galeriji Nova.

Otvorenju izložbe u četvrtak će prethoditi predavanje i promocija knjige Jonasa Staala 'Umjetnost propaganda u 21. stoljeću', o ulozi umjetnosti u doba lažnih vijesti i alternativnih činjenica.

U petak  će se održati seminar Umjetnost kao kontra-hegemonija na kojem će sudjelovati umjetnici Jonas Staal, Milica Tomić i Marina Vishmid, a moderirat će ga iLiana Fokianaki. Seminar teme povezane uz Rožavsku revoluciju povezuje s umjetničkim praksama koje zanima kolektivno djelovanje te istraživanje lokalnih i mikro struktura moći kao prijedloga protiv trenutnih hegemonija.  

Popratni program izložbe Oblici slobode zaključit će u utorak, 12. studenog, 'Bitka za Rožavu', diskusija Jerka Bakotina i Nikole Kuprešanina te projekcijom epizode njihovog dokumentarnog serijala 'Kurdi' posvećene kurdskom revolucionarnom pokretu u Siriji. 

Izložba će biti otvorena do 30 studenog.