KLASIČNA GLAZBA

Zagrebačka filharmonija svladala 'izazov za prste kao i za psihu'

17.11.2014 u 10:11

Bionic
Reading

Dugoočekivani koncerti pod vodstvom maestra Dmitrija Kitajenka, uz solistički nastup pijanistice Lilye Zilberstein s orkestrom Zagrebačke filharmonije obilježili su prošlotjedna događanja u Zagrebu. Publika je imala priliku uživati u djelima nekih od najvećih skladatelja klasične glazbe

Zagrebačka filharmonija publici u petak ponudila je djelo koje se smatra jednim od stupova pijanističke literature - '3. koncert za klavir i orkestar u C-duru' Sergeja Prokofjeva u izvedbi briljantne ruske pijanistice Lilye Zilberstein.

U subotu su predstavili iznimno tehnički zahtjevan - Rahmanjinovljev '3. Koncert za klavir u d-molu', 'izazov podjednako za prste kao i za psihu', koji je Zilberstein izvela tehnički izvrsno i virtuozno.

Isti program ponudio je 'Carmen suitu' skladatelja Bizet/Ščedrina te 'Španjolski capriccio' Rimski-Korsakova

Pod vodstvom uvijek maestra Kitajenka, nizala su se djela klasične glazbene literature koji su sastavni dio koncertnih repertoara, ali ih nemamo priliku često čuti na našim koncertnim pozornicama.

Tako su koncerti Zagrebačke filharmonije održani 14. i 15. studenog kroz dobro odabranu kombinaciju vrhunskih umjetnika, kvalitetno postavljenog programa i izabranog solističkog instrumenta publici pružili glazbeni doživljaj - od veličanstvenog preplitanja kontrastnih ideja - radosnih, sjetnih, ponekad čak i grotesknih, preko toplih romantičnih melodija u solističkoj izvedbi klavira, do svježeg i neopterećenog, a opet promišljenog pristupa glazbi.

Iz Zagrebačke filharmonije poručuju da se za sljedeći tjedan pripremite za 'Cirkus' Charlieja Chaplina