samozatajna profesija

Zagrebačka Akademija dramske umjetnosti obilježava pedesetu obljetnicu Studija montaže

13.12.2019 u 17:07

Bionic
Reading

Zagrebačka Akademija dramske umjetnosti obilježava 17. prosinca, pedesetu obljetnicu Studija montaže, prigodnim programom i promocijom monografije '50 godina Studija montaže 1969. - 2019.' Hrvoja Turkovića.

Tekstovima tog filmologa i ostalih nastavnika Odsjeka monografija detaljno predstavlja povijest i razvoj te filmske profesije i akademskog studija, kojeg su 1969. godine utemeljili montažerka i profesorica Radojka Tanhofer te redatelj, filmski teoretičar i pedagog Branko Belan.

Pregled je to razvoja profesije koja se oduvijek smatrala samozatajnom granom filmske kreativnosti. 'Proteklih pedeset godina obrazovanja glavna zadaća za zanimanje montažera bila je aktivno prepoznati talent i kreativnost studenata, razvijati njihovu ljubav i zanimanje za filmsku umjetnost, omogućiti im široko obrazovanje iz humanističkog područja te usavršiti stručna znanja', ističe se u najavi.

Najvažniji element samog studija intenzivni je proces rada u obliku samostalnih montažnih zadataka koji predstavljaju poligon za istraživanje filmskoga izražavanja, eksperimentiranje i stjecanje iskustva. 'To je ujedno i glavni razlog zbog čega ovaj studij već desetljećima odgaja generacije izvrsnih kreativaca', dodaje se.

Studij se danas odvija na dvjema razinama, kao trogodišnji preddiplomski studij te dvogodišnji diplomski studij koji diplomski studij ima smjer montaže i oblikovanja zvuka. U osnovi je praktični umjetnički rad u kojem se primjenjuje usvojeno filmsko teorijsko znanje te stječe iskustvo u kreativnoj uporabi tehnike i tehnologije.

Temelje studija dala je Radojka Tanhofer, čija se 'montažerska kreativnost, otvorenost novim idejama, stvarna želja da studenti napreduju i, najvažnije, želja da se svi pritom dobro osjećaju i imaju osjećaj pripadnosti i zajedništva rezultirala je poticanjem kolegijalnosti, a ne kompetitivnosti među studentima.'

U okviru svečanosti otvorit će se izložba '50 godina Studija montaže', u ADU Galeriji f8, te u prostorijama samog Odsjeka montaže. Izložit će se studentski montažni radovi te dokumentarne fotografije koje prikazuju povijest studija od 1969. do danas. Izložba će biti otvorena do 20. prosinca.

Obljetnička proslava nastavlja se od 18. do 20. prosinca Danima otvorenih vrata Odsjeka montaže, kada će posjetitelji moći razgledati sve prostorije Odsjeka, razgovarati s nastavnicima i studentima te pogledati studentske radove nastale u sklopu glavnih umjetničkih predmeta.

Za organizirane posjete osnovnih i srednjih škola, nastavnici Odsjeka montaže pripremili su kraća predavanja primjerena dobi i uzrastu učenika, najavljeno je s ADU.