BOGAT PROGRAM

Zagreb ponovno postaje svjetski centar animacije: Proslavom 50. rođendana otvoreno novo izdanje Animafesta

05.06.2022 u 23:51

Bionic
Reading

Svečanom proslavom u povodu 50. rođendana u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u nedjelju je otvoren Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb

Svjetski majstor animacije Nedeljko Dragić, jedan od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma primio je na otvorenju Nagradu za životno djelo.

'Sve što sam radio prohujalo je s vihorom u vremenu, moje djetinjstvo i starost prolaze u znaku rata u kojem čovjek ima samo dvije šanse, ostati dobar ili biti zao, zločinac. Odabrao sam dobrotu, ljubav, umjetnost', rekao je Dragić.

Podsjetio je kako ga je karikatura u dječačkom dobu spasila od zla i provela kroz težak život. 'Svi moji radovi govore o vremenu u kojem sam živio i sanjao ljepši život koji postoji u našim snovima', ustvrdio je.

Otvarajući festival zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako Animafest nije samo svjetski festival, nego jedna od najvećih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj. 'S 50 godina tradicije rijetko se koja zemlja, a kamoli gradovi mogu pohvaliti, Animafest je veliki ponos grada Zagreba', istaknuo je.

Napomenuo je kako mu je Baltazar omiljeni crtani film jer Baltazar je Zagreb, a Zagreb je Baltazar. 'A i za sve probleme koje ovih dana imamo u gradu dobro bi nam došao jedan profesor Baltazar', dodao je.

Šuljić: Na tjedan dana Zagreb se pretvara u svjetski centar animacije

Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, rekao je kako je taj, drugi najstariji festival animacije u svijetu, 'naše pravo malo lokalno svjetsko čudo', koje iz godine u godinu potvrđuje svoj globalni značaj i na tjedan dana pretvara Zagreb u svjetski centar animacije

'Zbog Zagrebačke škole crtanog filma koja je upisala Zagreb na svjetsku mapu animacije, festivala koji ga promovira u svijetu, zbog profesora Baltazara, Surogata, ali zagrebačke publike možda je vrijeme da grad razmisli o osnivanju muzeja animacije i brendiranje grada kao grada animacije, jer Zagreb to i jest', istaknuo je.

  • +2
Otvorenje 50. Animafesta Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic

Christopher Peter Marcich, ravnatelj HAVC-a, ocijenio je kako se, zahvaljujući protoku vremena i predanom radu organizatora festival stopio u samu srž svjetske scene i glavnog grada. 'Ako je Zagrebačka škola crtanog filma stavila Zagreb na mapu svjetske animacije, on je tu poziciju čuvao i obnavljao iz godine u godinu'.

Producentica festivala Paola Orlić prisjetila se kako, prije više od dvije godine, kada su krenuli planirati 50. obljetnicu, nisu ni slutili što će ih zadesiti. 'Pandemija, dva potresa, ostali smo i bez ureda, morali smo se preseliti, donijeti arhiv u MSU, no uspjeli smo napraviti sve, monografiju, izložbe, film', rekla je.

Nagrada za najbolju školu animacije uručena je predstavnicima Nacionalne škole filma i televizije iz Ujedinjenog Kraljevstva, međunarodno priznate institucije koja je 'ogledni primjer dobre prakse i izvrsnosti u specijalističkom visokom obrazovanju'.

Godišnja Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma dodijeljena je jednom od najvažnijih svjetskih poznavalaca animacije, kritičaru Rolfu Giesenu, koji će ju primiti naknadno.

Za slavljeničko izdanje pripremljen je bogati program  s jakom konkurencijom, nizom svjetskih premijera, više od 350 stranih gostiju, kapitalnom dvojezičnom monografijom 'Pedeset godina Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb', izložbama u MSU i dokumentarcem Tihe K. Gudac 'Grad animacije', koji je prikazan u okviru proslave.

Festival će se održavati u Studentskom centru, Kinu SC, Teatru &TD, Kinu Tuškanac i Ljetnoj pozornici Tuškanac te na brojnim drugim gradskim lokacijama, a izbor iz programa prikazat će se još u Rijeci i Splitu.