peto izdanje

U Rijeci otvoren Festival psihologije i medija, ovaj put su u fokusu novi mediji

03.06.2022 u 08:54

Bionic
Reading

Festival psihologije i medija, platforma za suradnju psihologa i medijskih stručnjaka, pokrenuta radi jačanja dijaloga između ovih profesija, otvoren je u četvrtak u Rijeci

Skup se održava ove godine peti put. Proteklih dviju godina održan je u vidu e-festivala, putem zoom aplikacije. Ovogodišnje izdanje je hibridno, uz održavanje uživo i putem aplikacija za sudjelovanje online.

Festival od početka ima tri stalne teme na kojima temelji svoju programsku orijentaciju, a to su Psihologija i mediji i (nezaobilazna) etika, potom Psihologija u medijima i Mediji u psihologiji.

Začetak teme Psihologija i mediji je bila 16. godišnja konferencija hrvatskih psihologa 2008. godine s temom Psihologija-mediji-etika, navedeno je u najavi ovogodišnjeg skupa. Tad su donijeti zaključci i preporuke za razmišljanje i djelovanje. O toj temi se raspravlja do danas, s ciljem provjere kakvo je stanje sad, koliko su te teme i dalje aktualne i kakvu ulogu u tome ima sve veća upotreba novih medija.

Prvi put na festivalu i filmska večer

Ove godine se prvi put na festival uvodi filmska večer, kao projekt Udruge studenata psihologije "Psihomnia". Namjera je edukacija populacije o raznim psihološkim temama kroz film koji će biti prikazan tijekom festivala.

U četvrtak je tako u Art-kinu u Rijeci prikazan film "Bolje ne može" Jamesa L. Brooksa s Jackom Nicholsonom u glavnoj ulozi a nakon projekcije se razgovaralo o psihološkim aspektima filma, a posebno o glavnom liku mizantropu s opsesivno-kompluzivnim poremećajem.

Festival se nastavlja u Rijeci i danas.