16. izdanje

Zagreb Film Festival predstavio program: filmovi od Italije i Islanda do Tajlanda i Perua

30.10.2018 u 14:24

Bionic
Reading

Program 16. Zagreb Film Festivala održavat će se od 11. do 18. studenog u Zagrebu u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, F22 – Novoj akademijskoj sceni, dvorani Müller kina Europa, Narodnom sveučilištu Dubrava i Kulturnom centru Travno, a od 15. do 18. studenog izbor filmova sa 16. ZFF-a stiže u još 15 hrvatskih gradova. Festivalski natjecateljski program i popratne programe na konferenciji su predstavili direktor festivala Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta, koordinatorica programa Selma Mehadžić, producentica Lana Matić i direktor Sektora za marketing za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu Richard Brešković

Boris T. Matić osvrnuo se na posebnosti selekcije natjecateljskog programa dugometražnog filma: 'Glavni program 16. ZFF-a predstavlja 12 novih autora i njihove prve ili druge filmove, a njih 11 natječe se za glavnu festivalsku nagradu Zlatna kolica. Filmovi sa svih strana svijeta, od Italije i Islanda do Tajlanda i Perua, jezikom filma kroz osobne priče progovaraju o vrućim temama – svjetskoj izbjegličkoj krizi, regrutima ISIS-a, silovanju, položaju žena u društvu i odlasku mladih u bolju budućnost; priče o ljudima koji na svojim životnim prekretnicama postaju neokrunjeni junaci.

Radnja filma Dragi sine tuniškog redatelja Mohameda Ben Attie prati agoniju jednog oca, sasvim prosječnog urbanog Tunižanina nakon što mu se sin, student pridruži redovima ISIS-a. Tunis je zemlja s najvećim brojem islamističkih regruta po glavi stanovnika, a redatelja je prvenstveno zanimalo kako njihov odlazak utječe na njihove obitelji. Film nosi koproducentski potpis braće Dardenne, a prikazan je, između ostalog, u programu 15 dana autora u Cannesu.

Film Divljina, debitantsko ostvarenje američkog indie glumca Paula Danoa (Mala Miss Amerike – ZFF 2006., Bit će krvi, Okja), istovremeno film odrastanja i feministički film, donosi priču o razvodu braka iz perspektive 14-godišnjaka. U ovoj inteligentnoj i suptilnoj drami o rastakanju američkog sna 1960-ih Dano sjajno režira najbolje glumce svoje generacije (Carey Mulligan i Jake Gyllenhaal).

  • +5
Predstavljanje programa Zagreb Film Festivala Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Julien Duval

Junakinja dirljive brazilske drame Voljeni u režiji Gustava Pizzija suočava se sa „sindromom praznog gnijezda“ nakon što joj najstariji sin najavi odlazak na drugi kontinent, dok se Sve je dobro, diplomski film njemačke redateljice Eve Trobisch, nagrađen kao najbolji debitantski film u Locarnu, bavi čestim problemom neprijavljivanja silovanja. Protagonistica, iako snažna žena, odlučuje se na šutnju sve dok posljedice te njene odluke ne postanu neizdržive. U uvrnutoj islandskoj akcijskoj komediji Halla ide u rat Benedikta Erlingssona (O konjima i ljudima – ZFF 2014.), glavna junakinja mora odabrati između ekoterorizma i majčinstva.

Dva vizualno raskošna filma stižu iz peruanske i tajlandske kinematografije. Retablo gledatelje vodi u religioznu seosku zajednicu u Andama, a prati oca i sina čiji se odnos komplicira nakon šokantnog obrata u stilu Planine Brokeback. Redatelj Alvaro Delgado-Aparicio L. nagrađen je kao najbolji debitant (Teddy) na ovogodišnjem Berlinaleu. Manta Ray u režiji Phuttiphonga Aroonphenga nagrađen kao najbolji film sekcije Horizonti Venecijanskog festivala, slojevita je priča s motivom krađe identiteta koja ukazuje na sudbinu Rohindža, jedne od najprogonjenijih etničkih manjina na svijetu.

Premijere hrvatskih filmova i koprodukcije

ZFF ni ove godine neće proteći bez dugoočekivanih premijera hrvatskih filmova i manjinskih koprodukcija. Nastavak međunarodne karijere Tihane Lazović pozdravljamo u filmu Kao da je moj sin talijanske redateljice Costanze Quatriglio. Temeljen na istinitim događajima, film prati dva brata nastanjena u Italiji nakon bijega iz Afganistana kojima se okrene svijet kada saznaju da im je majka još uvijek živa. Sam samcat Bobe Jelčića film je o ocu (Rakan Rushaidat) koji zbog želje da viđa kćer završava u labirintu hrvatske socijalne službe, a Teret Ognjena Glavonića u priči o vozaču kamiona koji prevozi tajanstveni teret progovara o zataškavanju ratnih zločina u Srbiji za vrijeme Miloševićeva režima. Scenarij se temelji na istinitoj priči, a razvijan je 2013. god. na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij. Premijerno je prikazan u canneskom programu 15 dana autora, a Leon Lučev osvojio je Srce Sarajeva za najboljeg glumca.

U glavni program uvrštene su i dvije romantične komedije: Stari momci, suvremena obrada priče o Cyranu de Bergeracu s Alexom Lawtherom (Igra oponašanja, The End of the F***ing World) svidjet će se ljubiteljima poetike Wesa Andersona, a u filmu Sidro i nada Carlosa Marquesa-Marceta (10 000 km – ZFF 2015.), koji se prikazuje izvan konkurencije gledamo Oonu i Geraldinu Chaplin.

U Kockicama Dubravka Turić, Leon Lučev ...

Programska koordinatorica Selma Mehadžić osvrnula se na ostale natjecateljske programe: U međunarodni kratkometražni natjecateljski program uvršteno je 10 filmova, a među njima je debitantski film Dah sarajevskog glumca Ermina Brava (Grbavica, Muškarci ne plaču - ZFF 2017.), koji je nagrađen Srcem Sarajeva. Deset filmova natječe se za Zlatna kolica i u nacionalnom natjecateljskom programu Kockice, ZFF-ovoj platformi za promociju nadolazećih hrvatskih autora. U Kockicama gledamo Trešnje, novi film naše istaknute montažerke i redateljice Dubravke Turić (Belladonna, nagrada za najbolji kratki film sekcije Horizonti u Veneciji), debitantski film Leona Lučeva Malo se sjećam toga dana te nova ostvarenja perspektivnih autora Hani Domazet, Tomislava Đurineca, Igora Jelinovića, Renate Lučić, Andrije Mardešića, Mladena Stanića, Vanje Vascarca i Nikice Zdunić.

Osim u Glavnom programu ZFF-a nagrade se dodjeljuju u natjecateljskim programima PLUS i Ponovno s nama. PLUS je namijenjen svim generacijama gledatelja, a posebno odiše mladenačkim duhom jer predstavlja filmove koje biraju, a potom i ocjenjuju srednjoškolci. Gledamo, između ostalih, novi film belgijskog majstora drame Joachima Lafossea Na putu i modernu afričku bajku britansko-zambijske redateljice Rungano Nyoni Ja nisam vještica, a pravo stilsko osvježenje donosi šarmantna oda studentskim danima u Berlinu Ja sam Julia španjolske redateljice Elene Martín.

Novi filmovi Lászla Nemesa i Debre Granik

Ponovno s nama posvećen je daljnjem praćenju stvaralaštva autora čiji su filmovi već prikazani u glavnom programu ZFF-a, a najboljem filmu dodjeljuje se nagrada Zlatni bicikl. Uz nove filmove Lászla Nemesa i Debre Granik, program uključuje feelgood komediju Zimske mušice u režiji Olma Omerzua o adolescentima u potrazi za avanturom života, originalnu komediju o izraelsko-palestinskom sukobu Tel Aviv gori u režiji Sameha Zoabija, novi film Aide Begić Ne ostavljaj me. Sretni smo i ponosni što će svoju zagrebačku premijeru u programu Ponovno s nama imati domaći film Lada Kamenski u režiji Sare Hribar i Marka Šantića, nagrađivani metafilm o ženama koje više nisu poželjne na tržištu rada.“

O najboljim filmovima u natjecateljskom programu dugometražnog filma odlučivat će žiri u sastavu: Juho Kuosmanen, redatelj, Maja Miloš, redateljica i Deborah Kara Unger, glumica. Žiri međunarodnog kratkometražnog glavnog programa i programa Kockice čine: redatelj i scenarist György Mór Kárpáti, producentica i programska direktorica Filmskog festivala Herceg Novi Jelena Mišeljić, te redatelj Matija Vukšić. Filmove iz programa Ponovno s nama ocjenjivat će članice hrvatskih strukovnih udruga: direktorica fotografije i redateljica Bojana Burnać (HDFD), redateljica Jasna Nanut (DHFR) i producentica Marina Andree Škop (HRUP). Filmove iz programa PLUS ocjenjuje srednjoškolski žiri u sastavu: Lucija Brašnić, Klara Jovanov, Rene Rehak, Dominik Sečen i Lea Vukmanić.

Novi program - Tajkuni: Jučer, danas, sutra

Izvršni direktor Zagreb Film Festivala, Hrvoje Laurenta predstavio je bogat ovogodišnji popratni program. 'Uz stalne i popularne programe Velikih 5, Dani LUX filma, Moj prvi film i Bibijada, ove godine predstavljamo dva nova. Kino u kinu posveta je čarobnom ritualu zajedničkog gledanja filmova, a navest će nas da se zapitamo što je film bez kinodvorane i što je festival bez zajednice koja dijeli filmske trenutke. Između ostalog, gledamo Wendersovo ljubavno pismo kinima Kraljevi ceste, poetski dokumentarac Ivana Ramljaka Kino otok i film o birminghamskom kinu Electric, najstarijem aktivnom kinu u Britaniji. Drugi programski novitet ZFF-a Tajkuni: Jučer, danas, sutra donosi filmske priče o bogatim moćnicima i novopečenim bogatašima, profilima koje smo jako dobro upoznali u recentnoj hrvatskoj stvarnosti, a sad ih gledamo iz pristojne udaljenosti na velikom platnu.

Velikih 5

Program Velikih 5 kao i dosad, u suradnji s kulturnim institutima, donosi izbor filmova iz pet najvećih europskih kinematografija, a ove godine uključuje nova ostvarenja najzvučnijih europskih imena: Oliviera Assayasa (Dvostruki životi, Francuska), Paola Sorrentina (Loro, Italija), Christiana Petzolda (Tranzit, Njemačka), Washa Westmorelanda (Colette, UK) i Jaimea Rosalesa (Petra, Španjolska). Moj prvi film: Češka donosi prvijence Miloša Formana, Jiříja Menzela, Věre Chytilove, Ivana Passera, Jana Němeca i Jana Svěráka, a u Danima LUX filma i ove godine gledamo tri finalista nagrade Europskog parlamenta: islandsku akcijsku komediju Halla ide u rat Benedikta Erlingssona, njemačku dramu Styx Wolfganga Fischera i nagrađivani srpski dokumentarac Druga strana svega Mile Turajlić. Jedanaestu godinu zaredom na ZFF-u se održava Bibijada, program za najmlađe, a ove godine u fokusu su djevojčice, djevojke i redateljice. Novost u Bibijadi je Moj prvi odlazak u kino, program za one još mlađe (3+) u kojem prikazujemo osam kratkometražnih animiranih filmova iz Češke prema odabiru Jaroslave Hynštove, selektorice Zlín Film Festivala.'

Program INDUSTRIJE, ZFF-ove platforme za edukaciju i umrežavanje profesionalaca predstavila je producentica ZFF-a Lana Matić: 'I ove godine dotaknut ćemo se mnogih važnih aspekata u ciklusu proizvodnje filma, od razvoja projekta, pisanja scenarija, financiranja i koprodukcijskih mogućnosti, ali i inovativnih metoda korištenja virtualne stvarnosti te videoigara. Nakon što smo na prethodnom izdanju ZFF-a po prvi put u službenom programu festivala prikazali film razvijan na radionici Moj prvi scenarij (Žaba Elmira Jukića), ove godine s ponosom najavljujemo hrvatsku premijeru filma Teret srpskog redatelja Ognjena Glavonića, premijerno prikazanog u Cannesu, a koji je također razvijan na radionici Moj prvi scenarij. U goste nam dolaze brojna istaknuta imena filmske industrije među kojima se ističe producentica Marianne Slot, stalna suradnica Larsa von Triera. Njezin najnoviji film Halla ide u rat gledamo u glavnom programu festivala, a film Nježna žena koji je režirao Sergej Loznitsa u sklopu njenog masterclassa pod nazivom Koprodukcije: ljubavna priča. Masterclass predavanje Kreativost iz ograničenja održat će nagrađivani islandski redatelj i scenarist Hafsteinn Gunnar Sigurðsson čiji film Kucni u drvo trenutačno gledamo na redovnom kino repertoaru. U suradnji s Restart Labelom i Kinedokom mađarski redatelj Balazs Simonyi predstavit će studiju slučaja svog uspješnog dokumentarca Ultra u kojemu je istovremeno redatelj i protagonist. Mladi i tehnologija u stalnom su fokusu INDUSTRIJE pa tako ove godine u suradnji s udrugom Are You Syrious organiziramo VR radionicu Virtualni Alep. Tijekom radionice sudionici će se upoznati s projektom sirijskog dječaka Mohameda Kteiša koji je na uništenje svog rodnog grada Alepa odgovorio rekonstruirajući gradske znamenitosti pomoću makete koja je naknadno pretočena u virtualnu stvarnost – ali i slijediti njegov primjer i „rekonstruirati“ Zagreb. Nastavljamo i s dva projekta započeta na prošlogodišnjem izdanju Industrije, Moja prva videoigra namijenjena mladima od 7 do 14 godina, u suradnji s HUB385 te Pitching forum industrije Mladost!, koji se održava u suradnji sa šest regionalnih akademija dramske umjetnosti. S Uredom MEDIA Hrvatske i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj donosimo panel-diskusiju Prvi vs drugi film, uz gostovanja vrhunskih filmskih profesionalaca. U programu Festivali pod reflektorom predstavljamo suradnju s pet važnih europskih festivala čiji su selektori za ZFF-ovu publiku izabrali filmove prikazane na njihovom posljednjem izdanju. Selekcija uključuje: Berlinale Shorts (izbor iz natjecanja kratkometražnog filma), Festival mediteranskog filma Split (dugometražni film), Međunarodni filmski festival u Sofiji (pobjednik balkanske sekcije), Sarajevo Film Festival (izbor iz BiH programa) i Venecijanski filmski festival (selekcija iz programa Horizonti).'

MAXtv i MAXtv To Go donosi filmove sa ZFF-a

Dugogodišnju uspješnu suradnju s generalnim pokroviteljem festivala, Hrvatskim Telekomom komentirao je Richard Brešković, direktor Sektora za marketing za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu: 'Zagreb Film Festival jedan je od važnijih filmskih događanja i od iznimnog je značaja za Hrvatsku kinematografiju i kulturu općenito. Zadovoljstvo nam je sedmu godinu zaredom biti uz ovaj festival, zahvaljujući čemu, Hrvatski Telekom svojim korisnicima donosi i ekskluzivan filmski sadržaj. Pokroviteljstvo filmskih festivala prirodan je izbor za Hrvatski Telekom budući da se svojim uslugama, a posebno MAXtv uslugom, izravno povezuje s filmskim sadržajem. Sjajna suradnja ZFF-a i HT-a i ove će godine ekskluzivno osigurati HT-ovim korisnicima mogućnost gledanja nekoliko vrhunskih filmskih naslova izvan festivalskih projekcija. Tako će MAXtv i MAXtv To Go korisnici, koji nisu u mogućnosti doći na ZFF, moći uživati u veoma zanimljivim i atraktivnim filmskim naslovima u Videoteci u svojem domu ili bilo gdje vani putem računala, tableta ili smartphonea. Takva suradnja doprinosi stvaranju premium sadržaja što MAXtv čini drugačijim u odnosu na konkurenciju. Uskoro će Zagreb, na osam dana postati filmskom mekom, stoga vas pozivamo da nam se pridružite i uživate u vrhunskim filmskim ostvarenjima.'

U sklopu programa ZFF putuje od 15. do 18. studenog dio programa bit će prikazan u 15 hrvatskih gradova i dva dječja sela – SOS Dječjem selu Ladimirevci i SOS Dječjem selu Lekenik. Osim toga, odabrani naslovi glavnog programa i programa za najmlađe Bibijada stižu i u zagrebačke kvartove Dubrava i Travno.