14. IZDANJE

Zagreb Film Festival donosi premijere nagrađenih filmova Hane Jušić i Cristija Puiua

12.09.2016 u 14:53

Bionic
Reading

Međunarodne festivalske uspješnice, "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić i "Sieranevada" Cristija Puiua, na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu (ZFF) koji će se održati od 12. do 20. studenog, imat će svoje hrvatske premijere.

ZFF se ove godine održava četrnaestu godinu zaredom na nekoliko gradskih lokacija, a većinu filmskog programa tradicionalno će ugostiti kina Europa i Tuškanac.

Glavni natjecateljski program posvećen je redateljima koji predstavljaju svoj prvi ili drugi igrani film, dok nacionalni natjecateljski program "Kockice" donosi nova imena domaće filmske scene.

U "Kockicama" je sa svojim kratkometražnim ostvarenjima dosad nekoliko puta sudjelovala Hana Jušić, a 2012. je za film "Terarij" osvojila "Zlatna kolica". Sada u međunarodnu konkurenciju festivala dolazi s dugometražnim prvijencem, "'Ne gledaj mi u pijat', nakon velikog uspjeha na Venecijanskom filmskom festivalu, gdje je osvojila nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film.

Festival sve više pozornosti daje domaćim filmskim koprodukcijama, što će se naglasiti zasebnim predstavljanjem uoči početka Festivala.

U natjecateljskom dijelu programa prikazat će se "Kuća drugih" gruzijske redateljice Russudan Glurjidze, uspješan zajednički filmski projekt Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske. Ta je 'kvazi-autobiografska' drama na temu psiholoških posljedica rata na Filmskom festivalu u Karlovim Varima osvojila Grand Prix, a i aktualni je gruzijski kandidat za Oscara.

Najavljeno je prikazivanje još jedne uspješne hrvatske koprodukcije na festivalu, filma "Sieranevada" jednog od najistaknutijih rumunjskih novovalovaca, Cristija Puiua, kojega ZFF prati od samih početaka.

Njegov kratki film "Kava i cigarete" je na drugom izdanju festivala nagrađen "Zlatnim kolicima", a pretprošle godine u programu "Moj prvi film: Rumunjska" je bilo prikazano njegovo debitantsko ostvarenje "Roba i lova".

"Smrtno-ozbiljna" komedija "Sieranevada" premijeru je imala na Filmskom festivalu u Cannesu, a u Zagrebu će se prikazati u popratnom programu "Ponovno s nama", u kojem će se od ove godine filmovi autora koji su na neki način odrastali sa ZFF-om natjecati za nagradu "Zlatni bicikl".

Na velika platna zagrebačkog festivala po četvrti put vraća se Taika Waititi s najnovijim filmom "Hunt for the Wilderpeople", još jednom 'uvrnutom' novozelandskom komedijom. Glavni junaci komedije, koju je publika nagradila na sedam svjetskih festivala, pretili su maloljetni delinkvent i njegov rastrojeni ujak koji spletom slučajnih i uglavnom komičnih okolnosti, postaju vruća lica s policijskih tjeralica i meta službe socijalne skrbi. U ulozi dječakova ujaka pojavljuje se Sam Neill, poznati novozelandski glumac kojeg se pamti po ulogama u "Pianu" i "Jurassic Parku".

I ostali popratni programi donose komedije - program istočnoeuropskih komedija prikazat će najbolje predstavnike tog žanra po izboru povjesničara filma Daniela Rafaelića, a priprema se i program tzv. mockumentaraca (dokumentarne parodije) koji nastaje u suradnji s filmskom kritičarkom Dianom Nenadić.