ASOCIJACIJE na suvremenost

Zabranjeno predavanje Miroslava Krleže u izvedbi Ozrena Grabarića u Hrvatskom glazbenom zavodu

  • Autor: M.J.
  • Zadnja izmjena 22.10.2019 11:53
  • Objavljeno 22.10.2019 u 09:11
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Predstava 'Miroslav Krleža o hrvatskoj književnosti' na redovnom repertoaru Hrvatskoga glazbenog zavoda

Scensko uprizorenje zabranjenog predavanja Miroslava Krleže u izvedbi Ozrena Grabarića bit će od 22. listopada na redovnom repertoaru Hrvatskoga glazbenog zavoda, a slijede izvedbe 23.10., 29.10., 30.10., 16. 11. i 30.11. – u 20 sati.

Riječ je o jednom od najvažnijih predavanja Miroslava Krleže održanom upravo u Hrvatskom glazbenom zavodu 1930. godine pred više od 800 slušatelja, kako je izvještavao tadašnji Jutarnji list. Drugo predavanje, ono o hrvatskoj književnosti, trebalo je biti održano 1933., ali zabranila ga je tadašnja policija. Prvo je predavanje bilo osnovom za slavnu Krležinu knjigu 'Moj obračun s njima', a o drugome se samo zna s najavnih plakata da je trebalo biti o hrvatskoj književnosti.

  • +4
  • +1

Miroslav Krleža o hrvatskoj književnosti

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Polazeći od Krležinih tekstova, prije svega sinopsisa samoga predavanja i Krležine marginalije o novijoj hrvatskoj književnosti, u Hrvatskom glazbenom zavodu oživljena je Krležina riječ s, koliko je to moguće, asocijacijskim poveznicama na suvremene prilike. Sam tekst priredio je krležolog Vlaho Bogišić, Miroslava Krležu interpretira jedan od prvaka suvremenoga hrvatskoga glumišta Ozren Grabarić, uz pratnju na klaviru Mateja Meštrovića, a režiju potpisuje Aida Bukvić. Predstava je premijerno prikazana na Festivalu svjetske književnosti u rujnu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!