SENZUALNO SLIKARSTVO

Zaboravljeni biseri erotske umjetnosti

19.01.2014 u 12:33

Bionic
Reading

Djela umjetnika poput Edouarda Maneta i Katsushikija Hokusaija, koji su naslikali erotske vizije Venere i senzualne zagrljaje hobotnica i golih djevojaka, vjerojatno ne odzvanjaju u vašoj memoriji, što je razumljivo, budući da su te slike nastale davno prije pojave kolektivnih mema. Podsjetimo se zavodljive strane slikarstva

U znak posvete erotskim tendencijama brojnih umjetnika tijekom stoljeća, Huffington post donosi listu najerotičnijih zaboravljenih slika.

Francisco de Goya: 'Gola Maja'
Slika koja je nastala otprilike 1800, ostat će u povijesti zabilježena kao prvi profani akt u zapadnoj umjetnosti te među prvim djelima koja sadrže eksplicitni prikaz pubičnih dlaka. U vrijeme nastanka Katolička crkva zabranila je izlaganje aktova, pa Goyino remek djelo nikad nije bilo na izložbi tijekom njegova života.



Katsushika Hokusai: 'San ribarove žene'

Ne postoji dvosmislenost o erotskom naboju ove slike. Japanski pravac erotske umjetnosti zvan shunga uprizoruje ribarovu ženu u jedinstvenom klinču s hobotnicom.



Hieronymus Bosch: 'Vrt naslada'

Uz zastrašujuće kreature koje očito nisu s ovog svijeta, slavni nizozemski slikar opisuje i senzualne užitke. Serijal slika nastajao je u periodu između 1490. i 1510. te donosi cijeli karneval grijeha, u kojima se valjaju ljudi, životinje, biljke, sirene.

Paul Cezanne: 'Sedam kupača'
Cezanne je poznat po raznim prikazima golih kupača. 'Sedam kupača' portretira isključivo gole muškarce, iako su mnogi od njih androginog izgleda. Način na koji se umjetnik poigrava klasičnim prezentacijama tijela i odnosa između gledateljske vizure i golotinje, dovodi do rubne erotske estetike. Pretpostavlja se da je slikar bez mogučnosti gledanja modela 'na djelu', ovu sliku napravio na temelju sjećanja i imaginacije.

Tizian: 'Venera od Urbina'
Mark Twain jednom je nazvao djelo velikog slikara 'najprljavijom, najopscenijom slikom na svijetu'. Sa neskrivenom golotinjom i prodornim pogledom prema promatračima, žena naslikana 1538. nedvojbeno zrači erotikom i seksipilom.

Gustav Klimt: 'Frau bei der Selbstbefriedigung'
Najvažniji slikar austrijske secesije s izrazito istančanim simbolističkim stilom, najpoznatiji je po slikama 'Poljubac' i portretu 'Adele Bloch-Bauer I'. Njegove ostale slike brojni su aktovi velikog senzualnog intenziteta, ali ni jedna nije toliko erotična kao ovaj portret žene koja se samozadovoljava.

Peter Paul Rubens: 'Leda i labud
Za publiku ranog 17. stoljeća bilo je prihvatljivije prikazati ženu koja opći s pticom, nego s muškarcem. 'Leda i labud' motiv je grčkog mita o Zeusu koji u formi labuda zavodi ljepoticu Ledu.

Miyagawa Isshō: 'Proljetna dokolica'
Napravljena 1750, shunga prikazuje dvojicu muškaraca, jedan od njih je samuraj, a drugi je glumac kabuki kazališta prerušen u žensku odjeću za izvedbu predstave.

Édouard Manet: 'Olimpija
Umjetnik izlaže portret nage žene zasnovan na Tizianovom prikazu Venere. Ova slika je izazivala veliku pozornost i protest akademskih krugova zbog takozvanog 'neortodoksnog realizma'. Sudeći po pisanjima Antonina Prousta, slika prostituke bila je toliko skandalozna da je očuvana samo zahvaljujući zaštitarima na prvoj izložbi, budući da su je gledatelji htjeli razrezati i skinuti.

Jean-Honoré Fragonard: 'Ljuljačka
Remek djelo rokokoa iz 1767. simboličko je i fokusirano na mladu ženu koja se našla u centru izvanbračne afere. U lijevom kutu na dnu sakriven je muškarac koji viri ženi pod suknju i lovi njenu palu cipelicu.



Pablo Picasso: 'Gospođice iz Avignona'

Sliku na kojoj je umjetnik svijet predočio kao u razbijenu zrcalu. Navodno prikazuje prostitutke iz bordela u Barceloni.

Egon Schiele: 'Prijateljstvo'
Unatoč naslovu, očit je podkontekst erotike u zagrljaju muškarca i žene.

Diego Velázquez: 'Uspavana Venera'
Žena na portretu užitak upija iz pogleda u ogledalo. Za sliku koja je nastajala u razdoblju između 1647. i 1651., periodu obilježenom španjolskim javnim prijezirom prema golotinji, djelo je neobično smjelo i erotično.

Gustave Courbet: 'Podrijetlo svijeta'
Kontroverzno realistično likovno umjetničko djelo iz 1866. godine. Riječi su suvišne.