Izbor je uistinu velik

Za svakog ponešto: Noviteti iz Planetopije

21.06.2023 u 12:00

Bionic
Reading

Dobra knjiga je uz zaštitnu kremu, šešir i ručnik jedan od glavnih predmeta koje možemo pronaći u svakoj torbi za plažu. Izdavačka kuća za čitateljstvo je pripremila mnoštvo novih, zanimljivih izdanja

Robert Waldinger i Marc Schulz

DOBAR ŽIVOT

Harvardsko istraživanje razvoja odraslih već više od osam desetljeća bavi se vječnim pitanjem: što čini život smislenim i ispunjavajućim? Iako se možda odgovor na pitanje na to pitanje čini zamršen, istina je zapravo jednostavna: dobri odnosi. Dr. Waldinger i dr. Schulz, voditelji ovog istraživanja, u knjizi su predstavili svoja saznanja kao i rezultate mnogih drugih istraživanja koja su se bavila pitanjem kvalitete života. Što su naše veze s drugima snažnije, to je veća šansa da ćemo voditi sretan i zdrav život. A nikad nije kasno da osnažimo odnose koje imamo, ili izgradimo nove.

Dr. Daniel Z. Lieberman i Michael E. Long

NEZASITNA MOLEKULA

Kako samo jedan kemijski spoj u mozgu potiče ljubav, seks i kreativnost – i kako će on odrediti sudbinu ljudske vrste, u fantastičnoj knjizi Nezasitna molekula objasnili su ugledni psihijatar dr. Daniel Z. Lieberman i predavač Michael E. Long. Dopamin nam je na početku omogućio da preživimo kao vrsta. Sada, tisućama godina poslije, izvor je našeg svakodnevnog ponašanja, razvoja civilizacije i kulture i samog napretka, ali i naše mračne strane. Dopamin uvijek traži još – još stvari, još stimulacije i još iznenađenja. U tome ga ne mogu pokolebati ni emocije, strah ni moral. Ne propustite ovu nezaboravnu i uzbudljivu priču o dopaminu!

Nataša Ozmec, Jasmina Kosanović

TI, MOJE PREDIVNI DJEČAČE

Autorice velikog hita Ti, moja prekrasna djevojčice, napisale su i oslikale slikovnicu posvećenu svim voljenim sinovima. Put od dječaštva do odrasle dobi velika je pustolovina i važno formativno razdoblje života. Da bi naši sinovi postali samostalni, mudri i suosjećajni muškarci, trebamo im dopustiti da hrabro kroče u nepoznato, istovremeno im pokazujući da imaju našu podršku dok savladavaju izazove i otkrivaju tajne svijeta kako bi kao odrasli muškarci živjeli svoj san i bili sretni. Ovo je knjiga želja i blagoslova, hrabrenja i utjehe, knjiga ljubavi.

Rick Rubin

KREATIVNI ČIN

Kreativni čin Ricka Rubina, osnivača Def Jem Records i višestrukog dobitnika nagrade Grammy za rad s najvećim glazbenim imenima, poharao je svjetske top ljestvice i osvojio ne samo obožavatelje rada ovog vizionara već i sve koje zanima kreativnost kao drugačiji način bivanja u svijetu, a sada je objavljen i u hrvatskom prijevodu. 'Započeo sam pisati knjigu o tome kako stvarati velika umjetnička djela', rekao je Rubin. 'Na kraju se pokazalo da je to knjiga o tome kako biti.' Rubinova knjiga najinspirativnija je knjiga o kreativnosti koju ćete tako skoro imati prilike pročitati!

Melissa Urban

POSTAVITE ZDRAVE GRANICE

U ovoj knjizi saznat ćete zašto je važno znati postaviti zdrave granice i kako to učiniti kako biste se prestati opravdavati, umanjivati osjećaje i ispričavati se za nešto što ne želite. Uz konrektne upute kako postaviti granice na poslu, u ljubavnim odnosima, s roditeljima, prijateljima, strancima pa čak i samim sobom te savjete o jasnom komuniciranju vlastitih potreba, autorica pokazuje da je postavljanje zdravih granica obzirno te jedini način da sačuvamo energiju i podržavamo one koje volimo, a da pritom ne žrtvujemo svoje zdravlje i sreću.