STIPENDIJE

Za studij na britanskim sveučilištima po 150 tisuća kuna

03.12.2009 u 11:26

Bionic
Reading

Institut za razvoj obrazovanja raspisao je natječaje za tri programa stipendiranja za studij i istraživanje na sveučilištima u Cambridgeu, Oxfordu, Yorku i Staffordshireu u Velikoj Britaniji.

Programe financiraju Institut Otvoreno društvo, Britanska vlada te navedena sveučilišta, a očekuje se da će se nuditi do 7 punih stipendija za kandidate iz Hrvatske za studij u područjima humanističkih i društvenih znanosti te zaštite okoliša. Vrijednost svake stipendije viša je od 150,000 HRK, što pokriva školarinu, stanovanje, prehranu i putne troškove. Tekstovi natječaja i detaljnije informacije o programima dostupne su na stranicama nacionalnog internetskog portala o stipendijama www.stipendije.info.

Stipendije za sveučilišta u Cambridgeu, Oxfordu i Yorku dodjeljuju se za jednogodišnji diplomski studij (Masters) s područja humanističkih i društvenih znanosti te zaštite okoliša, a stipendije za Sveučilište u Staffordshireu dodjeljuju se za četverogodišnji poslijediplomski studij (PhD) iz područja ekonomije, i to za kandidate trenutno zaposlene na visokim učilištima, institutima ili u institucijama javnog sektora. Također su dostupne i stipendije za devetomjesečno istraživanje u području humanističkih i društvenih znanosti za kandidate koji su upisani na poslijediplomski (doktorski) studij u Hrvatskoj ili su zaposleni na visokim učilištima u Hrvatskoj.

Glavni kriteriji za dodjelu stipendija su akademska izvrsnost i odlično poznavanje engleskoga jezika. Od kandidata se također očekuje da pokažu potencijal za vodstvo te da kao aktivni i odgovorni građani pridonose pozitivnim promjenama u društvu i stvaranju društvenog kapitala. Na ove se natječaje u razdoblju od 2001.do 2009. godine prijavilo 450 kandidata iz Hrvatske, a čak 61 hrvatski student i znanstvenik primio je ove prestižne stipendije.

Navedene stipendije dodjeljuju se u sklopu tri programa: OSI/FCO Chevening Scholarships - University of Cambridge, OSI/FCO Chevening Scholarships - Universities of Oxford & York i OSI/Staffordshire University MPhil/PhD in Economics. O rokovima za prijavu i više o stipendijama čitajte na www.iro.hr.