SAVRŠENI AMERIKANAC

Walt Disney kao antisemit, rasist i megaloman

29.01.2013 u 13:13

Bionic
Reading

Nova opera Philipa Glassa o životu Walta Disneya ironično je naslovljena 'The Perfect American' budući da je mogul zabavne industrije prikazan kao rasist, despot i megaloman

Svjetski poznati scenarist, filmski redatelj i producent Walter Elias 'Walt' Disney glavni je lik nove opere Philipa Glassa utemeljene na romanu Nijemca Petera Stephena Jungka.

Svi koje ime Walta Disneyja podsjeća na šarmantne animirane likove animacijskog studija mogli bi biti razočarani Glassovim djelom.

Walter Disney

Naime, život mogula zabavne industrije bio je sve, ali nikako bajka. Iako je za života bio omiljen u javnosti, njegovo privatno kraljevstvo nije bilo najsretnije mjesto na Zemlji.

U operi koja je svoju premijeru imala prije nekoliko dana u Teatru Real u Madridu Disney je prikazan kao rasist i antisemit, nikad zadovoljene ambicije i opterećen glađu za uspjehom.

Za razliku od sretnih završetaka koje krase njegove animirane filmove, u djelu je prikazana njegova borba s mišlju o vlastitoj smrtnosti.

Glassova 24. opera njegov je dosad najintimniji komad te čini ono što operama najbolje ide - prividno savršen život američkog miljenikapokazuje tek kao čovjeka, s manama i problemima.