HRVATSKA KOPRODUKCIJA

'Vrapcima' nagrada na filmskom festivalu u Varšavi

19.10.2015 u 15:13

Bionic
Reading

Film 'Vrapci' redatelja Runara Runarssona, nastao u islandsko-dansko-hrvatskoj koprodukciji, pobijedio je u konkurenciji natjecateljskog programa prvih i drugih filmova redatelja Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi

Drama o šesnaestogodišnjaku iz Reykjavika koji mora iznenada otići k ocu na daleki Westfjords i prilagoditi se novim životnim okolnostima, nagrađena je zbog 'maestralno i poetično ispričanog putovanja antijunaka te nezaboravnog i humanog kraja filma', obrazložio je žiri.

Na tom, najvažnijem poljskom filmskom festivalu prikazano je ukupno pet hrvatskih filmova od kojih dva premijerno - dokumentarni film Hrvoja Mabića 'Bolesno', koji je imao svoju međunarodnu premijeru u natjecateljskom programu dokumentarnog filma i novi dugometražni igrani film Antonija Nuića 'Život je truba', koji je imao svjetsku premijeru, u sklopu programa 'Posebne projekcije', izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Grand Prix poljskog festivala, čije se 31. izdanje održalo od 9. do 18. listopada osvojio je brazilsko-urugvajsko-nizozemski film 'Neonski bik' Gabriela Mascaroa, a najboljim redateljem proglašen je Rodrigo Pla za režiju meksičkog filma 'Čudovište s tisuću glava'. Nagrada za najbolji dokumentarni film otišla je u Novi Zeland za film 'Treperava istina' redateljice Pietre Brettkelly.

U žiriju su bili redatelji Katarzyna Jungowska (Poljska), Zornitsa Sophia (Bugarska) i Elad Keidan (Izrael).

Producent filma 'Vrapci', koji je nedavno osvojio i 'Zlatnu školjku' kao najbolji film na festivalu u San Sebastianu, je Nimbus Film i Nimbus Island, koproducent je Pegasus Pictures s Islanda te MP filmska produkcija iz Hrvatske, a jednu od uloga ima i Rade Šerbedžija.