HNK

Vodimo vas na gostovanje Mohamedoua Ould Slahija u Filozofskom teatru

03.05.2022 u 15:56

Bionic
Reading

Gost Filozofskog teatra tuži Kanadu za 35 milijuna dolara zbog 15 godina Guantanama

Netom što je zagrebački HNK obznanio da će gost idućeg Filozofskog teatra 8. svibnja biti Mohamedou Ould Slahi, stiže vijest da je taj bivši zatvorenik Guantanama odlučio tužiti Kanadu da je zbog krivice njenih sigurnosnih službi završio čak 15 godina u Guantanamu.

U tužbi, podnesenoj u ime Mohamedoua Oulda Slahija na Federalnom sudu Kanade u petak, tvrdi se da su kanadske vlasti poduzele radnje koje su 'prouzročile, doprinijele i produžile njegov pritvor, mučenje i seksualno zlostavljanje u Guantanamo Bayu'.

Slahi, državljanin Mauritanije, živio je u Montrealu od studenog 1999. do siječnja 2000., a za to vrijeme su ga istraživale sigurnosne službe. Slahi, 51, optužuje kanadske vlasti da su ga uznemiravale tijekom istrage, a stres ga je prisilio da se vrati u Mauritaniju. Srž Slahijeve tvrdnje je da su kanadske vlasti dijelile lažne informacije o njegovim aktivnostima i na drugi način doprinijele događajima koji su na kraju doveli do njegovog uhićenja, nakon čega je prevezen prvo u Jordan i Afganistan, a potom u Guantanamo Bay, gdje je proveo 14 godina u zatvoru bez naplatiti.

Tijekom zatočeništva, Slahi je napisao nekoliko knjiga, uključujući memoare koji su bili temelj za film Mauritanac iz 2021 . Slahi je sada rezidentni pisac u nizozemskom kazalištu.

8. svibnja upravo će Slahi biti gost Srećka Horvata u sklopu Filozofskog Teatra u HNK u Zagrebu.

U vrijeme Slahijeva uhićenja 2002. godine, dužnosnici su ga sumnjali da je povezan s terorizmom, dijelom zato što se molio u istoj džamiji u Montrealu kao i pokušaj 'milenijumskog bombaša' Ahmeda Ressama. Slahi je rekao da je također dvaput putovao u Afganistan kako bi se borio protiv afganistanske vlade koju podržava Sovjetski Savez početkom 1990-ih. Američki ispitivači, sumnjajući u Slahija za članstvo u al-Qaidi, koristili su 'pojačane tehnike ispitivanja', koje se sada smatraju mučenjem.

'Na kraju ga je tortura slomila. Slahi je počeo priznavati laži koje su mu iznijeli njegovi ispitivači', stoji u tužbenom zahtjevu. Jedno od lažnih priznanja odnosilo se na zavjeru da se diže u zrak CN Tower u Torontu, za koju Slahi kaže da nikada nije čuo. Bilo je nekoliko istaknutih slučajeva odštete isplaćene pojedincima koji su bili zatvoreni ili mučeni, čemu su pridonijele radnje kanadskih vlasti. Maher Arar je, primjerice, 2007. godine nakon zatočeništva u Siriji dobio 10,5 milijuna dolara, a vlada je nagodila tužbu zatvorenika Guantanamo Baya Omara Khadra za isti iznos 2017. godine.

Ulaznice za Filozoski teatar 8. svibnja u 20 sati kupite putem linka.

Čitateljima tportala darujemo 2 x 2 ulaznice za gostovanje Mohamedoua Ould Slahija u Filozofskom teatru (8. svibnja u 20 sati, HNK), a dobitnici su Nataša Sladeček i Lucija Tunković. Dobitnici ulaznice mogu preuzeti na blagajni HNK uz predočenje osobne.